Kakva je to ljubav koja te ne tera da se smeješ i raduješ?

Ljubav i seks

Kakva je to ljubav koja te ne tera da se smeješ i raduješ?

Uvek sam bila zaljubljena. U nekog dečaka. Klipana. Kretena.

Piše: Jelena Despot

Možda sam vam o ovome već govorila.

Možda su govorile i neke druge žene.

Možda ste govorili i sami sebi, ali jeste li se slušali?

Da vam sad ne dramim, ne ulazim u detalje i ne pravim melodrame, moj život ni najmanje nije ličio na neku bajku. Uprkos tome bila sam mažena, voljena i srećna. Imala sam sve ono što sam želela da imam a što je novac mogao da kupi, a bilo je primereno detetu mojih godina. I tako je bilo dok sam bila devojčica, i devojka. Maze me i sada kada sam (valjda) žena mada je to reč za nekoga mnogo ozbiljnijeg od mene.

Uvek sam bila zaljubljena. U nekog dečaka. Klipana. Kretena.

Uvek sam bila beskrajno sladunjava i romantična. Zaljubljivala sam se u šetnje pored reke ili one neke „naše“ zvezde koje smo tražili. Zaljubljivala sam se u one koji bi mi dali svoju jaknu. One koji bi upamtili sitnice koje volim. One koji su umeli nežno da govore. U one koji su me ljubili u kosu.

Lagala bih kada bih vam rekla da se nisam zaljubila i previše puta za ovo malo godina. I svaka ta simpatija je bila drugačija.

Ono što nikada nisam mogla da razumem, tolerišem i prihvatim je kada bi taj neki sladunjavi dečak ili kreten poželeo da na bilo koji način upravlja sa mnom ili mojim vremenom. Svaka zaljubljenost u tom trenutku bi prestala. Nije postojao taj romantični gest zbog kojeg bih ja žrtvovala svoju slobodu niti muškarac koji bi mogao reći šta treba da radim i kako treba da se ponašam.

Nažalost, prečesto to čujem danas. Nažalost to je prisutno i „u ovom odraslom životu“ u kojem bi već odavno trebao da zavisiš isključivo od sebe.

Ja nikada nisam bila devojka koja je nekome rekla „nemoj tamo“, „ ne gledaj“, „ne diraj“, „nemoj“, „nemoj“. Ja nikada nisam dramila zbog njegovih drugarica.

Ja nikada nisam želela da mi neko drugi kaže šta treba da radim, ako ga nisam pitala.

Oni koji su me mazili, pazili, školovali i finansirali me nikada nisu uslovili kako treba da se ponašam. Oni su me odgajali i odgojili. Nikada sebi ne bih dozvolila da me neki muškarac preodgaja. Da me definiše. Da mi skreće pažnju koju garderobu ću da nosim. S kim ću da sedim. Kako ću da se smejem i kako ću da se češljam.

Ja se nikada nisam menjala kako bih se dopala nekom muškarcu. Ja nikada nisam podilazila nekom muškarcu. Ja nikada ništa nisam postajala da bih na bilo koji način bila podobna nekom muškarcu a da to već nisam bila.

Neki muškarci imaju tu potrebu da te poseduju. Da te kontrolišu. A to će najlakše učiniti tako što će te definisati. Odrediti. Uobličiti, pa misliti da su te oni i stvorili.

A mi žene, emotivne i zaljubljene, vrlo lako pustimo. Vrlo lako prepustimo sve ono svoje kako bismo nekome bile bolje. Žene, majke, devojke.

Zaboravimo prijateljice. Izbegavamo muške drugare jer to ne rade fine devojke. Počnemo da nosimo neku finu garderobu jer nije primereno da devojka u ozbiljnoj vezi šeta neki „golemi“ dekolte. Nije primereno da plešeš. Da izlaziš, da se raduješ. Nije primereno da se smeješ glasno na ulici. Da pričaš da je postojao iko drugi pre tog tvog alfa mužjaka koji je sada tu. Da pričaš o sexu izvan vaša 4 zida, a ponajmanje u društvu u njegovom prisustvu. Da te gledaju drugi muškarci. Da privlačiš pažnju.

Kada ovako nabrojimo zvuči preglupo, zar ne? Preglupo i jeste.

Zašto to onda žene širom sveta sebi dozvoljavaju? Zbog ljubavi, znam.

A kakva je to ljubav koja ti ne dozvoljava da budeš ono što jesi?

Kakva ljubav želi da te ograniči i sputa?

Kakva je to ljubav koja te ne tera da se razvijaš, smeješ, raduješ? Da budeš lepa i sebi i svetu?

Kakva je to ljubav koja bi sumnjala u svakog tvog drugara?

Je li to ljubav ili je zatvor?

Jesi li zaljubljena ili si zarobljena? Zarobljena u njegova očekivanja onoga što moraš biti?

Nemoj. Ne treba tako.

Onaj ko te voli nikada ne bi želeo da budeš bilo šta drugo. Onaj ko te zavoleo čupavu, blesavu, nestašnu i pomalo ludu, neće nikada poželeti da budeš bilo ko drugi. Onaj koji hoće da te preoblikuje i menja taj te nikada nije ni voloe. Nije umeo.

Nemoj biti ona slika koju neko želi da voli. Nemoj biti ničija kreacija osim života koji te oblikovao. Ni zbog jedne ljubavi na svetu. Duguješ to sebi, jer je to jedini način da ispravno voliš sebe.

Izvor: Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top