Ako nam se ne ispune očekivanja – to je za naše dobro

pixabay.com

Lifestyle

Ako nam se ne ispune očekivanja – to je za naše dobro

Ako nam se ne ispune očekivanja, to samo znači da nije bilo za naše najveće dobro. Verujmo životu.

Svako od nas ima neka očekivanja. I trebamo ih imati. To su poveznice ka našim potrebama. Kada nema očekivanja, znači da je prekinut dodir sa sobom i tada zapravo ni ne znamo što želimo.

Želje i očekivanja su zapravo merilo prema kojem određujemo sebe u odnosu na nekog ili nešto. Koliko i šta ja tačno očekujem od svoga posla, od svoje veze, od svojih prijatelja itd. Šta mi tačno treba od njih? Ako nismo sigurni u to što nam treba, ponižavati ćemo svoja očekivanja i biti lažno skromni ili jednostavno čekati da “odgovaramo” na tuđe impulse, što znači prilagodbu koja ne mora uvek značiti da ćemo biti na dobitku ili barem na istom koloseku s drugima. Obično to i nije tako. Kada se prilagođavamo i pravimo kompromise na štetu sebe, to dugoročno vodi u frustraciju i osećaj nemoći. Pa postajemo ljuti na tog nekog drugog, a ne znamo zapravo zašto. Ili barem nismo u stanju objasniti.

Nažalost je puno previše savjeta o tome kako ne bismo trebali imati očekivanja, jer, ako ništa ne očekujemo, ne možemo se ni razočarati. To je tačno. No, postoji jedna zamka: kada se zatvorimo očekivanjima, stvorili smo blokadu, podigli smo zid između sebe i sebe i sebe i drugih.

Pošto mi stvaramo životne pozicije samo u interakciji, teško da ćemo napredovati ako nismo spremni naučiti kako izraziti svoja očekivanja. A razočarenja je bilo i biti će.
Bitno je da mi zbog sebe utvrdimo što je to što zaista želimo i onda da naučimo načine kako iskomunicirati svoja očekivanja, pazeći pritom da vodimo računa i o drugima i njihovim potrebama.

Kada smo došli do tačke da smo to u stanju, znači da je naše očekivanje merilo naše vrednosti, naših standarda ispod kojih ne želimo ići. Uvek je rizik postaviti pred nekoga svoja očekivanja, pomalo je i kultuorološki uslovljeno da “se ne bismo trebali nametati”. No, ako se ne izrazimo i ne stavimo karte na sto, zatvaramo se mogućnosti da nam neko ulepša život. Jer, zapravo većina ljudi voli ugađati drugim ljudima i brinuti se za sreću i dobrobit onog drugog.

Samo ako im damo do znanja koji je za nas najprihvatljiviji način.

I za kraj, jedna afirmacija koja pomaže da prihvatimo i one situacije kada se desi da neko neće biti spreman izaći nam ususret i ispuniti naša očekivanja.

Afirmacija koja nas možda neće zaštititi od razočarenja, no pomoći će nam sagledati da ako nam se ne ispune očekivanja, to samo znači da nije bilo za naše najveće dobro. Verujmo životu.

Afirmacija: Očekujem da ………, ali ako bude drugačije, isto je u redu. Doći će nešto bolje.

S ljubavlju, Patricija

Napisala: Patricija Simov, zivotnizaokret.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top