ČIME U TELU UPRAVLJA ŠTITNA ŽLEZDA: 5 organa na čije zdravlje utiče poremećena tiroida

pixabay.com

Lepota i zdravlje

ČIME U TELU UPRAVLJA ŠTITNA ŽLEZDA: 5 organa na čije zdravlje utiče poremećena tiroida

Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, a samim tim i težinu… Međutim, štitna žlezda utiče i na pet važnih organa u telu!

Glavni hormoni koje luči štitna žlezda su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4).

Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, to jest brzinu kojom telo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača znači da patite od hipertireoze a ona uzrokuje gubitak telesne težine, dok hipotireozu karakteriše povećanje telesne težine.

Međutim, štitna žlezda utiče i na pet važnih organa u telu!

SRCE

Hormoni štitne žlezde utiču na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući stranice krvnih sudova.

JAJNICI

Hormoni štitne žlezde utiču i na menstrualni ciklus. Poremećeni nivo hormona uzrokuje neredovne menstruacije i ovulacije.

KOSTI

Hormoni štitne žlezde upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava pre nego može biti zamenjeno, što vodi osteoporozi.

MOZAK

Nizak nivo hormona štitne žlezde rezultira zaboravnošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu rešiti terapijom sintetičkim hormonima.

KOŽA

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), telo prestaje da proizvodi i odbacuje ćelije kože normalnim ritmom. Tako nakupljene ćelije uzrokuju suvu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju takođe se usporava.

Izvor: Sretna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top