Devet pravila po kojima žive srećni ljudi

Lifestyle

Devet pravila po kojima žive srećni ljudi

Sreća nije neki nedostižan, daleki cilj – tako barem tvrde srećne osobe.

Mnogi do formule za srećan život dođu tek nakon što su prošli kroz neki oblik po život opasne bolesti ili za dlaku izbegli tragediju, ali za ostale kojima i dalje nije jasno šta neke ljude čini srećnijima od ostalih, stručnjaci su sabrali 9 pravila po kojima uglavnom žive sve srećne osobe.

1. Održavaju blizak odnos s najdražim osobama, prijateljima i članovima porodice. Benefiti takvog stava prema svojim bližnjima najviše se vide u zrelijim godinama.

2. Više cene vreme od novca. Istraživanje je nedvosmisleno pokazalo da osobe kojima je vreme utrošeno na kvalitetan način prioritet pred zaradom, generalno imaju bolji kvalitet života.

3. Žive unutar svojih mogućnosti. Nemati dovoljno novca za plaćanje računa i hranu jedan je od najvećih izvora stresa za svaku osobu. Pronaći ravnotežu između zarađivanja, ali i dobro rasporediti novac tokom meseca za sve obveze i potrebe je veština koja ne polazi svima za rukom – a značajno utiče na kvalitet života.

4. Prihvataju druge i uživaju u sitnicama. Oni koji primećuju i dive se „malim stvarima“ poput ružičastog zalaska ili bubamare na cvetu po pravilu su srećniji od drugih.

5. Provode mnogo vremena s prijateljima. Najbliži prijatelji nas usrećuju, pogotovo ako je reč o pozitivnim osobama koje u svemu nalaze nešto dobro.

6. Brinu o svojim bližnjima i nastoje da ih usreće kad god je to moguće. To se ne odnosi samo na prijatelje i članove porodice, nego i na sve koji im se usput nađu na putu, a potrebna im je pomoć. Činiti dobra dela obično znači da ćete se dobro i osećati.

7. Troše novac na iskustva, a ne na stvari. I materijalno usrećuje, ali nova iskustva i stvaranje uspomena na primer na putovanjima, izletima ili druženjima dokazano imaju duže „srećno delovanje“.

8. Aktivno se bave sportom. Telesna aktivnost pomaže kod eliminacije stresa, kao i kod rešavanja psiholoških problema. Istraživanja su pokazala da je fizička aktivnost direktno povezana s osećajem sreće.

9. Žive u trenutku. Za razliku od osoba koje su „zapele“ u prošlosti i onih koje sve vreme žure u budućnost, oni koji su naučili da cene svaki trenutak koji im život nosi po pravilu su mnogo srećniji. Pritom uveliko pomaže i meditacija.

Izvor: Buka

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top