Reči čuvenog italijanskog psihijatra koje će zaboleti svakog normalnog

Lifestyle

Reči čuvenog italijanskog psihijatra koje će zaboleti svakog normalnog

Misli italijanskog psihijatra Vitorina Andreolija su izazvale velike polemike. Mnogima nije prijalo što je iskreno rekao šta misli o svima nama, ali je bilo i onih koji su mu skinuli kapu na hrabrosti da nas brutalno suoči sa istinom.

– Živimo u društvu u kom dominiraju frustracije. Glavni osećaj je da smo isključeni, nesigurni, plašimo se. Tako se frustracije nagomilavaju i to se onda pretvara u bes. A šta nam bes donosi? Želju da sve razbijemo. Naše vreme nije nasilno već je destruktivno – kaže psihijatar i pisac Andreoli.

On tvrdi da živimo u društvu straha u kom dominira ideja o neprijatelju.

– To ubija nadu i poverenje i promoviše da budemo sami. Sada živimo u periodu gluposti. Ističe se iracionalnost. Dominira apsurd. Nema osećaja za moral. U ovom istorijskom trenutku u kom dominira apsurd mi smo „homo stupidus stupidus stupidus“. Svako misli samo na sebe. Niko ne misli da smo Država. I to je glupo. Ako danas neko nije glup, ne može da živi u ovom društvu – kaže Andreoli.

On je uvideo i u čemu je bila najveća greška feminizma 70-ih godina. Pa u čemu je?

– Isključile su muškarce – kaže ovaj psihijatar.

I zašto samo imbecili danas mogu biti srećni?

– Danas se priča o sreći, ali sreća je individualna stvar. To je pozitivan, prijatan osećaj koji pripada tebi lično. Radost s druge strane je stanje koje se odnosi na nas: ja sa nekim drugim. Pruža se i prima, ali uvek se odnosi na grupu. Danas samo imbecili mogu biti srećni. Deo smo jako složenog društva jer to društvo ne uzima u obzir stanje drugih ljudi. Kako da budeš srećan kad svaki dan viđaš ljude koji pate?

A ko su vladari današnjice?

– Ekonomija zavisi od 20-25 osoba. Većina nas koji smo Niko teško živi, dok ostali ne znaju da žive jer imaju previše- kaže Andreoli i objašnjava zašto je primer tih drugih Mark Zakerberg.

– Obratite pažnju na njega sledeći put – izgubio je 100 milijardi za jedan dan. I znate šta je rekao? „To je za mene ništa.“ Eto, tako postajem nesrećan i malo ljut – zaključio je.

Izvor:Noizz.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top