Najčešće roditeljske greške koje usporavaju razvoj dečje inteligencije

Kuća i porodica

Najčešće roditeljske greške koje usporavaju razvoj dečje inteligencije

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje osi te kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice …

“Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Europe, uključujući i neke vrtiće u Hrvatskoj.

Lečnik, specijalist interne medicine, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mensa za darovitu decu i suradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno uticati na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu, u organizaciji izdavačke kuće Harfa:

Ružičasta soba
Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, ružičastih ili plavih interijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr. Rajović.

Sprečavanje igre na podu
Dok dete puže, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. No faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu
Neuroni koji ne rade umiru, a upravo neuroni prirodno potiču decu da skaču. Svaki skok pomiče težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

“Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaknuti razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati. “, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i vrtnja oko svoje osi, nakon koje deca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umesto hodanja
Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebala što više hodati a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Predugo miksanje hrane
Sa žvakanjem dete počinje u dobi od šest meseci, a do 18 meseci trebalo bi svakako preći s kašica na krutu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr. Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

No čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvek kroz različite vežbe i igre mogu potaknuti razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Izvor: trecasreca

loading...
Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top