Psihoterapeut Milivojević: „Majka se žrtvuje za sreću , a ko se žrtvuje za sreću majke“

pixabay.com

Kuća i porodica

Psihoterapeut Milivojević: „Majka se žrtvuje za sreću , a ko se žrtvuje za sreću majke“

Mnoge mlade žene su samohrane majke i odgajaju dete bez njegovog oca. Da li su one sebične ukoliko žele da nađu ljubav svog života i da budu ispunjene i sa te strane?

Psihoterapeut Tatjana Milivojević otkriva da li je ugrožen razvoj deteta ukoliko „majka nastavi dalje“. Danas je razvod veoma česta pojava. Najčešće majka biva staratelj deci i time postaje samohrani roditelj. Svakako da je nega i kvalitetan razvoj deteta najbitnija stvar, pa se dešava da se majke pitaju da li su sebične ukoliko u nekom trenutku odluče da se upuste u vezu sa drugim muškarcem.

Psihoterapeut Tatjana Milivojević otkriva da li i kada postoji pravo vreme da samohrane majke nastave sa svojim ljubavnim životom. Uvreženo mišljenje u našem narodu je da majke treba da se žrtvuju za sreću svog deteta, ali se malo ljudi i zapitalo kako nastaje zaista srećno dete. – Dete koje vidi majku kao žrtvu, kao nekog ko se muči i pati ne može biti srećno dete.

Psihoterapeut Milivojević dodaje da jedino majka kao kompletna i ostvarena ličnost može da pruži istinsko srećno detinjstvo svom potomstvu. – Kada žena misli da će „žrtvovanjem sebe ostavljajući se bez muškarca“ poneti titulu najbolje majke na svetu, onda je potpuno pogrešila. Šta ako to dete protumači kao poruku da su svi muškarci nepodobni, agresivni i slično.

Naime, majka koja, recimo, posle razvoda želi da se upusti u vezu sa novim muškarcem bi trebalo da ima drugačije kriterijume kada je izbor partnera u pitanju. – Potrebno je da se obrati pažnja i na postepeno uvođenje nove osobe u detetov život, ali i da se obazrivije posmatraju relacije partnera i deteta kako bi se na vreme i adekvatno moglo reagovati – obrazlaže psihoterapeut Tatjana Milivojević.

Dodaje da je zaštitnička nastrojenost majke uobičajena i da se po inerciji neki zahtevi za potencijalnog novog partnera menjaju. Ne postoje prave godine za dete kada bi majka trebalo da nastavi sa svojim ljubavnim životom – Ukoliko postupate prema detetu revnosno i sa puno osećaja kada mu uvodite novu osobu u život, onda nije važno koliko godina ima.

Tada je svako njegovo doba pravo vreme. Neki teoretičari kažu da bi trebalo izbegavati pubertetski period kada su ovakve situacije u pitanju, ali ja smatram da se iskrenim i odgovornim odnosom može sve postaviti na svoje mesto i srtvoriti povoljna atmosfera i za majku i za dete – kaže Tatjana Milivojević. Zadovoljstvo majke je od velikog značaja za sreću deteta, ali pre svega maloletno lice mora biti zbrinuto i zaštićeno.

Izvor: www.infpult.info

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top