Igranje u prirodi: Evo zbog čega je važno za zdravlje i razvoj vašeg deteta!

pixabay.com

Kuća i porodica

Igranje u prirodi: Evo zbog čega je važno za zdravlje i razvoj vašeg deteta!

Igranje u prirodi čini decu aktivnim i kreativnim, ali i odgovornijim prema okruženju i životnoj sredini

Zagađena priroda ima sve negativniji uticaj na ljudsko zdravlje i klimatske promene. Kako bi se tim efektima stalo na put, treba promeniti životne navike i podsetiti se na važnost prirode.

Ne možemo očekivati zdravije ljude ako sredina koji nas okružuje nije zdrava, uravnotežena i funkcionalna, tvrde profesori Univerziteta u Vašingtonu.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, bolesti poput dijabetesa, karcinoma, kardiovaskularnih i plućnih bolesti, ali i mentalni poremećaji nadmašile su broj obolelih od zaraznih bolesti – upozoravaju sa Univerziteta.

Uzrok porasta takvih oboljenja upravo je rezultat uništavanja prirode, kao i ubrzanog i neodgovornog načina života.

Za zdrav rast i razvoj dece priroda je neophodna! Povezanost dece i prirode ima posebnu vrednost, kako za njihovo zdravlje i razvoj, tako i za okolinu.

Okruženost zelenilom pozitivno utiče na kognitivni i socijalni razvoj dece, ali i na razvoj motorike i koncentracije. Osim toga, biće kreativniji. Igra u prirodi podstiče fizičku aktivnost, a to smanjuje mogućnost kasnijeg oboljevanja od raznih bolesti i poremećaja, kao što su kratkovidost, sklonost stresu i nedostatak vitamina D – tvrde profesori.

Ako se deca ne povežu s prirodom tokom odrastanja, za njih će biti veoma teško da kasnije stvore osećaj odgovornosti prema okolini.

Odgajanje koje ne uključuje učenje o važnosti čiste i nezagađene sredine u budućnosti će dovesti do goreg stanja od trenutnog.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top