POVIŠEN ŠEĆER VAM ZADAJE MUKE: Smanjite ga uz pomoć OVIH pet namirnica!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

POVIŠEN ŠEĆER VAM ZADAJE MUKE: Smanjite ga uz pomoć OVIH pet namirnica!

Isprobano…

Cimet

Samo pola kašičice cimeta na dan može da snizi nivo šećera u krvi, što može mnogo da pomogne osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2. Određeni sastojak u cimetu aktivira otpuštanje insulina, pomažući tako organizmu da pretvori glukozu u energiju. Ovaj začin možete da stavite na sveže voće, žitarice s mlekom ili sa njim pripremite jutarnju kafu.

Beli luk

Beli luk znatno snižava nivo šećera u krvi, a pritom sadrži flavonoide koji svojim antioksidativnim svojstvima regulišu proizvodnju glutationa, jakog antioksidanta u ćelijama koji pomaže u sprečavanju nastanka kancerogenih promena. Beli luk možete da dodate skoro svakom jelu, pa će tako biti odličan izbor za salate, supe i jela od mesa.

Kurkuma

Iako nisu sprovedena detaljna istraživanja, veruje se da ovaj indijski začin ima pozitivan učinak na kontrolu šećera u krvi.

Trešnje

Ovo voće puno je antocijanina, a jedno istraživanje, sprovedeno prošle godine, pokazalo je da je kod žena u čiju su redovnu ishranu bile uključene trešnje bila smanjena insulinska rezistencija.

Sirće

Rezultati istraživanja objavljeni u magazinu Diabetes Care pokazali su da uzimanje mešavine jabukovog sirćeta i vode pred svaki obrok ima blagotvorno dejstvo na organizam. Između ostalog, povećava osetljivost na insulin i smanjuje nagli porast šećera u krvi nakon konzumiranja hrane bogate skrobom kod onih koji imaju pred-dijabetes i obolelih od dijabetesa tipa 2.

Izvor: Men s Healt

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top