Draga moja kćeri: „Odaberi onog kojem su važna čast, nesebičnost, pravda i vernost“

pixabay.com

Kuća i porodica

Draga moja kćeri: „Odaberi onog kojem su važna čast, nesebičnost, pravda i vernost“

Mnogi su odrasli bez očinske figure koja bi im mogla objasniti što su čast i poštenje.

Najdraža moja kćeri, jednog ćeš me dana pitati: “Tatice, kako je bilo u ratu?” , a ja ću se zalediti. “Kako odgovoriti na to pitanje?” “Tata je bio u ratu. Vidim medalje na hodniku!” Možda ćeš to reći učiteljici. Ali kad postaneš tinejdžerka, imaćeš više pitanja i biću ti sve više enigma. I zato draga moja, reći ću ti nešto o muškarcima i časti.

Kad sam bio mladić, drugi su me uveravali kako nema ništa bolje od toga da gurneš ruku pod majicu devojci dok ste u kinu. To je bilo čudno jer sam ja želeo da mi se devojka smeje i drži me za ruku. Ali rekli su mi da je držanje za ruku za pedere. “Imaj muda i oseti ih.”

Strašna stvar se dogodi mladiću koji je suočen s čoporom vršnjaka. Ne želiš ostati sam jer se bojiš da će se ostatak okrenuti protiv tebe. I onda kad te traže da ugrabiš nevinu gazelu, pristaneš jer si deo čopora. Deo plemena. Rado bih da ti mogu reći kako je tvoj tata bio častan muškarac, ali to nije istina.

Tvoj tata je trčao s čoporom i čak povremeno bio njihov vođa. Trčao sam po noći kao gladni vuk ili vampir. Hranio sam se lakim plenovima. Bio sam šarmantan dok žrtvu ne bih ostavio samu i iscrpljenu. Postoji određen stav kod mladića koji su nesigurni. Možda zbog toga i lovimo žene. Moj je nestao kada sam bio u ratu.

Neki muškarci se tada upišaju od straha. Drugi zovu mamicu. Ja sam preklinjao da me ne pošalju u prve redove. Neću ti lagati. Muškarci su umirali i jako sam se bojao. Ali neki su bili časni skroz do trenutka svoje smrti. Nakon rata, video sam čast na različite načine kod drugih muškaraca koji nisu bili u vojsci.

Jedne večeri, grupa nas je sedila u lokalnom pubu i pila pivo, kad je jedan muškarac počeo hvalisanje o seksualnim podvizima svoga prijatelja koji je bio neveran ženi. Svi su se podrugljivo smejali dok se odjednom nije čuo glas. “Kakav jadan i bedan suprug.” Smejanje se u potpunosti utišalo, a svi su buljili u svoje piće, odbijajući dignuti glavu i pogledati ko je to rekao.

Ne znam kako će svet spojeva izgledati za nekoliko godina niti znam kako će se muškarci odnositi prema tebi. Takođe znam da te ne mogu zaštiti od besnih muškaraca u lovu, koliko god bih to želeo. Moraćeš se s njima suočiti sama. Ali ti mogu reći šta da tražiš. Traži čast.

Traži čast, nesebičnost, žrtvu i saosećanje. Nađi onoga kome je važna pravda i vernost. Ali pre svega, traži muškarca koji je skroman i pokoran. Nemoj da te drugi zavaraju i da počneš misliti kako je to slabost. Pokornost je snaga omotana u skromnost, draga moja kćeri. To je snaga pod kontrolom u svetu bez kontrole.

Nemoj pomešati baršunaste reči i otvaranje vrata s časti. Posmatraj kako se ophodi s drugima, s konobarom, beskućnikom i ostalima. Tako ćeš razumeti kako će se odnositi prema tebi kad ćeš biti najbolja i najgora verzija sebe. Pazi na ovu mudrost i nemoj se razočarati. I časni muškarci ti mogu slomiti srce.

Nečastan muškarac će s tobom prekinuti preko poruke ili SnapChat aplikacije (ako to još postoji u tvoje vreme), ili će te jednostavno ignorisati. Častan muškarac će to učiniti u četiri oka. Nemoj padati u očaj dok ovo čitaš jer možda misliš da su časni muškarci nestali pre nego si se rodila.

Oni još uvek postoje. Moraš dobro tražiti kako bi ih pronašla i to će možda potrajati godinama. U potrazi ćeš naići na mnoge nečasne muškarce. Nemoj ih kriviti. Imali su očeve koji ih nisu znali odgojiti. Mnogi su odrasli bez očinske figure koja bi im mogla objasniti što su čast i poštenje.

Imaj za takve saosećanja. Usmeri ih prema muškarcima koji ih mogu tome naučiti. Kad si se ti rodila, ja sam postao tvoj. Samo sam te želeo zaštiti, ljubiti i gledati kako se smeješ. Nadam se da ću jednog dana upoznati muškarca koji se oseća u vezi tebe isto kao ja.

S ljubavlju,

Tata

Izvor: www.pult24.info

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top