5 razloga zašto je bolje biti sam nego u lošoj ljubavnoj vezi: prevaziđite strah od samoće

pixabay.com

Ljubav i seks

5 razloga zašto je bolje biti sam nego u lošoj ljubavnoj vezi: prevaziđite strah od samoće

Biti u nezdravoj, lošoj vezi samo zbog straha od samoće je vrlo loša ideja.

Strah od samoće tera ljude na loše izbore kada je reč o ljubavnim odnosima. Prema istraživanju Univerziteta u Torontu, strah od samačkog života je značajan razlog pristajanja na loše odnose, i to se jednako odnosi na muškarce i na žene.

„Oni koji se boje da će ostati sami, skloniji su pristajanju na loše veze,“ kaže Stephanie Spielmann, sa Odseka za psihologiju Univerzit u Torontu. „Ponekad ostaju u vezama u kojima nisu srećni ili pristaju na to da se viđaju sa ljudima koji nisu dobri za njih.“

Stephanie dodaje, „Sada razumemo da ljudski strah od samoće igra ključnu ulogu u tim vrstama nezdravih ponašanja u odnosima.“

Magična formula 531 privlači veliku sreću: evo kako da je upotrebite u životuMagična formula 531 privlači veliku sreću: evo kako da je upotrebite u životu
Otkrivena je fotmula za sreću koju svako može lako da upotrebi! Evo šta treba da uradite svakog dana
„U našem istraživanju videli smo da muškarci i žene imaju slične strahove od samoće, koji vode ka sličnim ponašanjima, što je protivrečno ideji da se jedino žene boje samoće,“ kaže profesor Geoff MacDonald sa Odseka za psihologiju Univerziteta u Torontu. „Usamljenost je bolno iskustvo za oba pola, zato ne iznenađuje da strah od samoće jednako pogađa muškarce i žene.“

Ali, ako ste osoba koja ne oseća pritisak da se skrasi i zaista prihvatate sve izazove samačkog života, prisetite se ovih nekoliko stvari pre nego donesete lošu odluku kada je reč o ljubavi.

1. Vi ste dovoljni

Mediji nam nude mnoštvo nezdravih poruka o ljubavnim odnosima. Na primer, mnogi kažu da nam je potrebna druga osoba da bi praznici bili potpuni ili da nas usreći. Te romantične poruke nalaze se i u knjigama, filmovima, reklamama… ali ako se uzmu doslovno, mogu biti prilično destruktivne.

Mi smo uvek potpuna i nedeljiva bića, sposobna za ogromnu ljubav prema sebi, prihvatanje sebe i seksualnosti. Cenite sebe i znajte da niste sami u svom „soliranju“.

2. Samac ste jer ste tako odlučili

Donesete li svesnu odluku da budete sami, to će promeniti način na koji gledate život i svoj način življenja, kada je reč o deljenju te informacije sa vašim saradnicima, članovima porodice i prijateljima. To je vaša odluka i budite ponosni na nju.

3. Vi upravljate svojim životom

Umesto da budete žrtva vlastitog straha od samoće, preuzmite kontrolu. Recite sebi da aktivno „solirate“ tokom praznika ili na godišnjem odmoru. Ako povremeno izađete sa nekim, neka to budu zabavni izlasci koji vam daju dovoljno vremena da upoznate osobu. Nema žurbe ni pritiska, samo zabava i prijatno druženje.

3 tajne navike srećnih parova: mali trik za očuvanje ljubavi i strasti3 tajne navike srećnih parova: mali trik za očuvanje ljubavi i strasti
Kako sačuvati svežu energiju ljubavi u romantičnoj vezi – tajna se krije u ove tri navike…
4. Činite šta želite

Na kraju krajeva, vaši odnosi su vaša lična stvar, i tu ne postoji ispravno ni pogrešno, dobro niti loše. Umesto da budete žrtva kondicioniranosti kulture u kojoj živite ili društvenih normi, dajte sebi vremena da otkrijete kako se zapravo želite povezati sa drugim ljudima.

Kakav biste status izabrali da nema pritiska, ni pretpostavki? Otkrijte šta vam najviše odgovara. Nije važan način na koji ste povezani sa ljudima, ili niste, već da to činite svesno i da činite ono što je najbolje za vas.

5. Bolje je biti sam nego u lošoj vezi

Biti u nezdravoj, lošoj vezi samo zbog straha od samoće je vrlo loša ideja. Potrebno je mnogo hrabrosti da biste se odlučili da budete samac, ali je u potpunosti vredno kada odnos donosi više štete nego radosti.

Izvor: Sensa.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top