Lagani detoks: kako da eliminišete 9 loših navika i ubrzate metabolizam

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Lagani detoks: kako da eliminišete 9 loših navika i ubrzate metabolizam

Ubrzati metabolizam ne znači samo izgubiti na kilaži, već i osećati se mnogo bolje… Evo kako da eliminišete loše navike u ishrani i u tome uspete…

Ovo su najčešći razlozi usporavanja metabolizma:

1. Smanjen unos kalorija

Odlučili ste da smršate i smanjili ste unos kalorija. Nikako nemojte da gladujete! Previše smanjen broj kalorija radi upravo suprotno – usporava metabolizam. Pored toga, organizam počinje da koristi mišićno tkivo kao svoju energiju.

Rešenje je jednostavno, uvedite obrok na svaka tri do četiri sata: doručak, užina, ručak, pa opet užina i večera. Pre svakog obroka popijte dve čaše vode da biste smanjili apetit.

2. Manjak kofeina

Ne unosite kofein samo preko kafe, tu je i zeleni čaj, koji je još zdraviji izvor kofeina nego kafa. Kofein ubrzava metabolizam oko 15 odsto.

3. Manjak belančevina

Belančevine grade mišiće, ali i aktiviraju metabolizam. Hronični manjak proteina usled loših navika ili iscrpljujućih dijeta uzrokuje slabost mišića, odnosno atrofiju mišićnih vlakana, kao i poremećeno funkcionisanje svih telesnih funkcija.

4. Manjak vlakana

Svakodnevno unošenje vlakana, može da smanji težinu od 5 – 7 odsto…

Moć vitamina D
Jedite dosta tamno zelenog povrća i namirnice od celih žitarica.

5. Manjak kalcijuma

Češće koristite namirnice koje su bogate kalcijumom: sir, mleko, brokoli, kelj, smokve… Ovo je posebno važno za žene.

6. Manjak kretanja

Jedno istraživanje je pokazalo da sedenje u trajanju od 4 sata obustavlja proizvodnju enzima koji kontrolišu metabolizam masnoća i holesterola. Dakle, ustanite, prošetajte, ostanite da stojite neko vreme.

7. Manjak vitamina D

Ovaj vitamin ima direktno delovanje na razmenu materijala, tj. hranljivih čestica. Losos, jaja, pastrmka i skuša su prirodni i zdravi izvori vitamina D.

8. Manjak gvožđa

Gvožđe ima vrlo veliki značaj u sagorevanju masnoće, jer je povezano sa dostavom kiseonika u mišiće u kojima se sagoreva najveći deo masnoća. Gvožđe možete uzimati uz pomoć tableta ili ampula, ali i na prirodan način, jedući meso, zeleno povrće, ovsene kaše itd. Kada se izvor gvožđa poveća u organizmu, automatski će se ubrzati i metabolizam.

9. Konzumiranje alkohola

Kada se u organizmu nalazi alkohol, organizam prvo koristi kalorije iz alkohola, a to vam zaista nije potrebno. Izbegavajte da pijete alkoholna pića, uključujući i koktele dok ste na dijeti.

Izvor: Ženski magazin

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top