Jedna kap joda će spasti vašu baštu: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!

pixabay.com

Kuća i porodica

Jedna kap joda će spasti vašu baštu: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!

Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“ uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Jod u baštovanstvu

Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.

PLAMENJAČA

Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:

9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

PEPELNICA

Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolevaju krastavci, tikvice i bundeve.

Ako primetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate useve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.

Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.

Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.

Trulež krastavca

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.

Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.

Kupus

Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako „glava“ kupusa raste kao „iz vode“.

Jagode

Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana pre cvetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite pre cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.

Jabuke

Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.

Grožđe

Zaštitite grožđe od trulenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.

Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, te u nju umotajte seme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top