„Izbacila sam slatko na 30 dana, naučila sam ovih 7 stvari“

instagram

Lepota i zdravlje

„Izbacila sam slatko na 30 dana, naučila sam ovih 7 stvari“

KOLIKO dugo možete izdržati bez slatkog? Strastvena trkačica i autorka knjiga o nutricionizmu, ali i ljubiteljka slatkog, želela je testirati šta će joj se dogoditi ograniči li unos šećera kroz 30 dana.

No Heather Mayer Irvine nije želela potpuno izbaciti šećer iz prehrane nego je sebi postavila nekoliko smernica.

– nema rafiniranog šećera

– prirodni su u redu, ali ne više od 8 grama dnevno

– s obzirom na to da joj je cilj bio smanjiti unos šećera, a ne ga izbaciti potpuno, ako bi se nešto pojavilo (rođendanska proslava na poslu, večera s desertom), nije to odbijala

Za runnersworld.com opisala je što je sve naučila, a kaže da ju je većina toga iznenadila.

1. Osećala sam se lakše – u početku

„Kao što biste očekivali, osećala sam se sjajno prvih nekoliko dana. Ključna reč je ‘osećala’. Nekoliko dana nije bilo dovoljno da promena ima fizički efekt ili promeni broj koji pokazuje vaga… No toliko sam se uzbudila oko ideje da smanjim slatko da mi je to povećalo motivaciju. Na kraju 30. dana, doduše, nisam se osećala drugačije“, piše.

2. Otkrila sam drugu vrstu snage volje

„Ne osećam se kao da mi fali motivacije – trčala sam sedam maratona i pripremila se za svaki od njih. Ne plašim se napornog rada“, piše te dodaje kako je drugačije kad je reč o slatkome, kojem obično nije mogla odoleti. Kaže da joj je eksperiment pokazao da može odbiti slatko i zbog toga se osećala dobro.

3. Akne

„Slušate priče o ljudima koji su izbacili slatko (ili nešto drugo ‘loše’) i koža im svetli, a kosa postane kao od svile. To se meni nije dogodilo. Zapravo, izbile su mi akne na bradi. Da budem poštena, s aknama se borim već neko vreme pa moja dijetalna promena možda nije bila uzrok, no dogodilo se u roku nedelju dana…“

4. Jela sam više voća i orašastih plodova

„Obožavam voće. Postajem bolja u jedenju povrća. No kako bih zadovoljila želju za slatkom, okrenula sam se voću. Primetila sam da se osećam punije zbog vlakana (nešto o čemu često pišem, no uvek je lepo potvrditi iz prve ruke). Organski indijski oraščići (neslani, pečeni) postali su moja glavna grickalica.“

5. Šećer je u svemu

Irvine piše kako je naučila pažljivije čitati oznake na proizvodima, što joj je uveliko pomoglo da bira zdravije. „I to je navika koju mogu poneti sa sobom i nakon ovog 30-dnevnog eksperimenta“, kaže.

6. Postala sam kreativna

„Pravljenje domaće granole samo je jedan od primera. Shvatila sam nešto što mi prijatelji oduvek govore: Stvari je najbolje napraviti sam“, piše te dodaje kako je neke recepte prilagodila da budu zdraviji.

7. Zapravo sam dosta dobro jela

Irvine kaže kako je mislila da će smršati, no to se nije dogodilo. Shvatila je kako uprkos noćnim zalogajima i ljubavi prema sladoledu zapravo nema previše za izbaciti. Dodaje kako je tokom godina shvatila da je izbacivanje cele skupine hrane najgora stvar koju možete napraviti, i za um i za telo.

„Nekad sam izbegavala ugljenehidrate. Nisam mogla održati zdravu težinu. Bila sam jadna“, kaže. „Čim sam počela jesti umereno, težina mi se stabilizovala, bila sam sretnija i prestala sam se osećati kao da propuštam stvari.“

„Ne, ne mogu jesti šta god poželim, no taj slatki zalogaj još je slađi nakon dobre vežbe“, zaključuje.

Izvor: index.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top