NE ISPUŠTAJTE DECU IZ VIDA NI SEKUND PORED PLITKOG BAZENA: Ove stvari morate da znate da bi mališani na kupalištima bili BEZBEDNI!

pixabay.com

Kuća i porodica

NE ISPUŠTAJTE DECU IZ VIDA NI SEKUND PORED PLITKOG BAZENA: Ove stvari morate da znate da bi mališani na kupalištima bili BEZBEDNI!

Kolin Host je bio nestašan, dobar dečak koji je uvek voleo avanture, ali je bio bojažljiv kada je voda u pitanju. Ipak, kada je kao četvorogodišnjak završio časove plivanje, dobio je nalet samopuzdanja.

Njegov ponosni otac Džef fotografisao ga je sa naočarima za plivanje dok se široko osmehuje. Kolin je rekao da je to „najbolji dan ikada“. Sutradan ga je njegova majka Džejn odvela sa sestrom na bazen, gde ih je čekalo još prijatelja sa decom.

Kolin i ostali mališani igrali su se oko bazena i fontana – pred očima roditelja i spasilaca. Kolin je u jednom trenutku prišao Džejn, poljubio ju je i otišao da se igra pod vodenom pečurkom u plitkom bazenu.

Posle nekoliko minuta Džejn nije mogla da ga primeti. Ona danas kaže da joj je teško da se priseća svega, ali da zna kako je mahnito skenirala okolinu u potrazi za njim. Par trenutaka kasnije neko je izvukao njegovo beživotno telo iz vode. Nije mu bilo spasa.

Najuznemirujuće je to što Kolinova smrt nije bila tako neobična.

„Mala deca mogu tiho da se utope za samo 25 sekundi, čak i u plitkom, dečjem bazenu“, ističe doktorka iz pedijatriske bolnice u Bostonu Luis Li.

„Većina dece se utopi jer njihovi roditelji okrenu glavu samo na sekundu ili ne znaju da im je dete blizu bazena“, kaže Druan Letr, osnivač organizacije „Vodeni posmatrači“ pri pedijatriskoj bolnici u Feniksu.

U devet od deset slučajeva utapanja, roditelji ili staratelji tvrde da su nadgledali dete u tom trenutku. Ali deca, a posebno deca u periodu od godinu dana do tri godine koja su u najvećem riziku, su brza i impulsivna. Oni će izleteti kroz odškrinut trem ili otvor za pse, ili ući u bazen kako bi recimo dohvatili neku igračku.

Kada se dete utopi, to nije nimalo slično onome što može da se vidi na TV-u ili u filmovima.

„Mališani ne viču, ne pljuskaju i brzo tonu“, upozorava doktor Stiven Kern iz bolnice u Dalasu i dodaje: „Ironično, često se utapanja dešavaju na zabavama sa mnogo odraslih ljudi, jer svi pretpostavljaju da neko drugi motri na bazen“.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) obelodanila je podatak da je 2017. čak 1000 dece nastradalo na ovaj način, a u martu ove godine objavili su i detaljne smernice za prevenciju. Oni opisuju ulogu roditelja, uključujući nadzor, upis na časove plivanje, upotrebu zaštitnog prsluka, postavljanje barijera i poznavanje prve pomoći.

1. Neka vam deca uvek budu na dohvat ruke

AAP savetuje da nadzor dece oko vode mora da bude stalan i intezivan. Deca koja još uvek nisu iskusni plivači moraju da u svakom trenutku budu na oku dok se igraju blizu bazena ili na plaži. To znači da vi ili neko drugi ko je odgovoran, treba da bude sa decom u vodi čitavo vreme, i to na takvoj razdaljini da možete da ga dotaknete, i da mu dajete 100 odsto pažnje.

„Kada je vaše dete blizu vode, posmatrajte ga neprestano. Ako morate da odete negde na trenutak, povedite dete i ne poveravajte nekom drugom da motri na njega“ kaže Tom Krzmarik, direktor Dečjeg medicinskog centra u Dejtonu.

2. Zaboravite na telefon

Napravite dogovor sa sobom – kada ste na na bazenu, plaži, reci ili jezeru, ugasite telefon da ne biste došli u iskušenje da ga koristite. „Ako čujete poruku i javite se na telefon na pet sekundi, to je dovoljno da se dete utopi“, kaže doktor Bejsli iz Feniksa.

3. Ne oslanjajte se na rukaviće i šlauf

AAP savetuje da mala deca i neplivači u svakom trenutku treba da nose zaštitni prsluk za plivanje kada su blizu vode ili u vodi.

„Roditelji previše veruju rekvizitima koji nisu napravljeni da spašavaju život“, kaže filadelfijski doktor Džejms Kalahan.

U redu je deci davati igračke i rekvizite poput dušeka, rukavića, šlaufa i sličnog, ali samo ako ste uz dete čitavo vreme.

4. Instalirajte odgovarajuću zaštitu

Ukoliko imate bazen u dvorištu, neophodno je da napraviti i ogradu koja ga odvaja od ostatka kuće, a ovo se odnosi i na bazene na naduvavanje i one plastične. Čuvajte svoje dete čak i kada je u veoma plitkoj vodi.

„Većina roditelja veruje da 3-godišnjak ili 4-godišnjak može sam da ustane iz bazena za bebe . Ali ako padne i upadne mu voda, može da se uplaši i ne zna šta da radi. Čak i dete u tim godinama može da nastrada za par minuta“, kaže doktor Krzmarik.

5. Upišite dete na časove plivanja

AAP savetuje roditelje da upišu decu u školu plivanja, ali i da je sami završe, ako već nisu plivači. Osnovne plivačke sposobnosti uklučuju mogućnost da uđete u vodu, izlazak iz iste, održavanje na vodi, okretanje i plivanje u dužini od najmanje 200 metara.

„Odluka o upisu deteta koje je starije od godinu dana na časove plivanja treba da donese roditelj i to na osnovu spremnosti deteta za razvoj i izlaganje vodi“, stoji u smernicima, a dodaju i da je neophodno da se časovi uzimaju svake godine kako bi dete osvežilo stare i naučilo nove veštine.

Uvek treba tražiti sertifikovane programe i trenere i ne treba se opuštati kada dete jednom nauči na pliva.

„Vaše dete treba da bude i fizički i mentalno spremno za časove plivanje. Ono mora da ima određenu snagu i koordinaciju da bi moglo da uđe i izađe iz bazena, shvati uputstva instruktora, sačeka svoj red i sarađuje sa drugom decom“, kažu stručnjaci.

6. Pripremite i stariju decu

Kao dodatnu zaštitu za nešto stariju decu, stručnjaci savetuju „sistem prijatelja“. To znači da treba svog mališana da uparite sa drugom ili rođakom i da im objasnite da je svako od njih odgovoran za onog drugog i da mora da zna gde mu se „partner“ nalazi u svakom trenutku. Ipak, ne zaboravite da to ne znači da nije potrebno da odrasli ne budu u blizini, ovaj sistem služi samo kao dopuna.

7. U blizini mora da postoji odgovarajuća zaštitna oprema u slučaju nužde

U blizini bazena mora da postoje bove, spasilački prsluci i alat za dohvat.

8. Naučite svoju decu vodena pravila

Reč je o sledećih pet pravila:

Ne trči

Ne roni

Ne guraj ljude unutra

Ne potapaj drugu decu ispod vode

Ne plivaj nikada bez nadzora odraslih

9. Naučite tehniku kardiopulmonalne reanimacije (CPR)

Ako se desi najgore i vi ste ti koji treba da pomognetu davljeniku, primena CPR-a dok čekate hitnu pomoć, može da mu spasi život.

„U savršenom svetu, svi roditelji bi imali obuku iz CPR-a“, ističe doktor Bejsli.

10. Budite svesni opasnosti u svojoj kući

Većina smrtonosnih nesreća male dece dešavaju se u dvorištima sa bazenom, ali postoje određene opasnosti i na plaži i kod kuće. Zato je toliko važno da posedujete svest o potencijalnim opasnostima.

Kade i tuš kabine: Nikada ne ostavljajte dete mlađe od 4 godine samo u blizini kade. Školska deca mogu sama da se kupaju, ali roditelj svejedno treba da bude u blizini.

Plastične kadice i bazenčići: Znatiželjno ili nespretno dete može da padne na glavu u kadu ili bazen ispunjen vodom i ne može da izađe.

Kurir.rs/Žena

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top