Evo kako da prepoznate poremećaj ponašanja kod dece!

pixabay.com

Kuća i porodica

Evo kako da prepoznate poremećaj ponašanja kod dece!

Ovakvo čudno ponašanje kod mališana može biti znak da ima problem u razvoju

Poremećaj ponašanja pripada grupi poremaćaja koje se javlja još u detinjstvu i razvija se postupno.

Takva deca najčešće kod sebe ne prepoznaju problem, što znači da nemaju motivacije za menjanjem ponašanja. Obično misle da drugi treba da se menjaju umesto njih.

Parents prenosi da zabrinutost za mentalno zdravlje deteta roditelji treba da iznesu pedijatru.

„Često govorimo o tim zabrinutostima kao upozorenjima“, objašnjava Rahil Brigs, psihijatar, nacionalni direktor HealthyStepsa na Zero to Three, dodajući:

„Oni ne moraju uvek da budu signali kliničkog poremećaja, ali mogu biti suptilni znakovi problema u razvoju.“

Problemi sa snom

U detinjstvu je uobičajeno da deca spavaju oko deset sati tokom noći. Depresivnoj deci se spava u neobičnim dobima dana i preterano su pospana.

Mališanima sa poremećajem pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili disruptivnim poremećajem raspoloženja (DMDD), često treba satima da zaspu, a tokom noći se bude više puta.

Stomačni bolovi

Bolovi u stomaku su uobičajena tegoba, ali česti bolovi koji se ne mogu objasniti zatvorom ili intolerancijom na hranu mogu da imaju psihološke korene.

Istraživanja su dugo povezivala hronične poteškoće s gastrointestinalnim sistemom kod dece s teskobom i depresijom.

Opsesivne misli ili strahovi

Kod dece koja imaju teskobu, misao je toliko učestala da ometa svakodnevni život. Uobičajene opsesije, posebno kod dece koja takođe imaju OKP, su sigurnost i bakterije.

Dete koje boluje od OKP-a može biti prisiljeno nekoliko puta dnevno da pere ruke, često u nezgodnim momentima, kako bi olakšalo svoj strah.

Strahovi takođe mogu da unište rutinu.

„Uobičajeno dete koje je ubola pčela može da pokuša da izbegava pčele, ali i dalje će se normalno igrati“, rekla je dr. Kerol Vetsman, profesorka pedijatrije na Univerzitetu Jale i dodalai:

„Treba se zabrinuti kad dete zbog straha od pčela ostaje kod kuće i kad cela porodica počinje organizuje svoje planove u skladu s tim- preskačući izlete u park ili na bazen.“

Nezainteresovansot za igru

Deca su prilično strastvena, ali depresivno dete ne uzbuđuje puno stvari.

„Uobičajeno je videti nesposobnost pronalaženja radosti, čak i u stvarima koje su mu nekad bile uzbudljive“, rekla je dr. Džoan Lubi, direktorka programa ranog emocionalnog razvoja na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington.

Izlivi besa

Dnevni izlivi agresije, destruktivnog ponašanja i drugih znakova abnormalnog intenziteta mogu biti simptomi DMDD, depresije i drugih problema.

Griža savesti

„Dete koje je sklono depresiji može da se oseća lošim zbog malih prestupa i potrebna mu je velika količina uveravanja da se oseća bolje“, rekla je dr. Lubi.

Nedavna istraživanja mozga pokazala su da je područje mozga koje se naziva prednja insula manje od proseka kod dece koja su sklona krivici, kao i kod depresivnih odraslih osoba, što ukazuje da bi ta osobina mogla biti snažan okidač kasnije depresije.

Crne misli

U istraživanju dr. Lubi o depresivnoj deci u vrtiću, ona je otkrila da su se mnogi ponašali morbidno tokom imaginarnih igara.

Skloni su samopovređivanju. U dobi od 6 godina, sin Endži Duraj, Will, koji ima depresiju, pretukao je sam sebe zbog teškog domaćeg zadatka .

„Nazvao bi se glupim idiotom i rekao sebi da nikad neće naučiti, a onda bi udarao glavom od sto. Jednom se ubo u ruku oštrom olovkom“, priseća se majka.

Izvor: Miss7.mama.24.sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top