U četiri laka koraka: Masaža za ublažavanje grčeva kod beba

pixabay.com

Kuća i porodica

U četiri laka koraka: Masaža za ublažavanje grčeva kod beba

Grčevi pogađaju od 10 do 30 odsto dece i mogu da traju čak do četvrtog meseca. Pogledajte kako da jednostavnom masažom olakšate ovaj period svojoj bebi…

Period kolika važan je do razvoja zdrave ličnosti deteta. Ako u tom periodu roditelj doživi neuspeh u komunikaciji sa detetom, ono neće lako ući u proces stvaranja sigurne privrženosti u kojem postoji apsolutna harmonija i razumevanje, kaže prof. dr Milivoj Jovančević, pedijatar sa privatnom praksom u Zagrebu i voditelj Centra dečjeg zdravlja.

„Ukratko, ako je majka blokirana zbog svog straha i traume od uplakanog deteta, to će kod njega stvoriti nesigurnu sliku o svetu“, upozorava sagovornik 24sata.hr.

Najčešće se pojavljuju već u uzrastu od treće nedelje, dok su oko šeste nedelje bolovi najizraženiji i mogu trajati do četvrtog meseca. Prate ih iznenadne epizode ​​bolnog plača, bledilo ili crvenilo lica i bolne grimase. Detetov stomačić je napet, nadut i ono privlači nožice, podiže glavu i stiska šake, pojašnjava dr Jovančević .

Uzrok nije tsčno poznat, ali sigurno ih ima više. Postoje mnoge hipoteze koje su predmetom naučnih istraživanja: vezano uz alergiju na belančevine kravljeg mleka, fiziološku nepodnošljivost laktoze (mlečnog šećera) koja dovodi do pojačanog stvaranja gasova – uglavnom vodonika – koja nestaje oko 3. meseca života, zatim pojačani rad creva zbog razvoja probavnog sistema.

Smatra se da uzrok može biti i emocionalna napetost majke i stresna situacija u porodici, a statistike ukazuju i na to da prevremeno rođena deca, s porođajnom težinom manjom od 2500 grama, imaju trostruko veću učestalost grčeva, ističe dr Jovančević.

Takođe, grčevi se ranije pojavljuju ako je dete na adaptiranom mleku (u proseku oko 2. nedelje života) nego na majčinom (u proseku oko 6. nedelje). Češći su kod mama koje su doživele stres tokom trudnoće i porođaja, kao i kod majki koje puše. Viša inteligencija, viša životna dob i viša stručna sprema majke takođe su češće povezani s grčevima. Jednako tako, prvorođena deca češće imaju grčeve nego njihov sestre i braća.

Kako da masažom ublažite grčeve:
1. Ugrejte ruke. Stavite ih na bebin stomak, pokušajte da se opustite bez obzira na to što je beba nemirna i plače. Smirite svoje disanje, udahnite vazduh duboko na nos i lagano izdišite na usta pritom izgovarajući glas S. Napravite 5-6 uzdisaja i izdisaja zaredom.

2. Rukama obuhvatite bebine potkolenice. Savijte noge prema stomaku i zadržite ih pola minuta u tom položaju. Zatim lagano smanjite pritisak, ispružite noge i pustite da se beba odmori i opusti u tom položaju.

3. Jednu ruku stavite na pupak. Ako ste dešnjak, to je leva ruka. Desnom rukom radite lagani pritisak i pomerajte ruke u smeru kazaljke na satu, s leve strane prema desnoj. Kada dođete do položaja da su vam ruke jedna uz drugu, podignite desnu ruku od stomaka i nastavljajte da pravite novi ciklus pokreta. I dalje držite ruku na pupku. Upravo se taj smer preporučuje za masažu jer je to smer našeg probavnog sistema. Pravite šest krugova zaredom.

4. Sad je vreme da ponovite vežbu pod brojem 3. Zatim ponovite sve vežbe i to tako da ih odradite tri puta zaredom.

Izvor: yumama

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top