Zašto je veza majke i ćerke najjača koja postoji: Jedina vrsta ljubavi koju ništa ne može da prekine!

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto je veza majke i ćerke najjača koja postoji: Jedina vrsta ljubavi koju ništa ne može da prekine!

Ljubav bez granica koja ne slabi ni pod kojim uslovima ili životnim promenama

Ako je verovati nauci, postoji razlog zašto je veza majke i ćerke jedna od najjačih koje dve osobe mogu da podele.

Naime, stručnjuaci tvrde da on leži u načinu kako mozak procesuira emocije.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Neuroscience, deo mozga koji reguliše emocije sličniji je kod majki i ćerki nego u bolo kojem drugom međugeneracijskom odnosu, poput majke i sina, oca i ćerke ili oca i sina.

Studija sugeriše da „kortikolimbički sklopovi koji su uključeni u regulisanje raspoloženja pokazuju specifične transmisijske obrasce kada su u pitanju majke i ćerke“.

Naravno, postoje i mnogi drugi faktori koji utiču na razvoj veze između majke i deteta, ali čini se da ti obrasci prenosa igraju važnu ulogu u tome kako majka i ćerka procesuiraju emocije i reaguju jedna na drugu, tvrdi nauka.

Isto istraživanje donelo je i nove uvide u razumevanje mentalnog zdravlja. Autor studije, prof. dr Fumiko Hoft, profesor psihijatrije na Univerzitetu San Francisko, tvdri da je ispitivani kortikolimbički sistem snažno povezan sa depresijom.

Zato je mentalno zdravlje majke dobar pokazatelj psihičkog zdravlja ćerke i zbog toga informacije o porodičnoj istoriji mentalnog stanja može da bude od velike pomoći u lečenju depresije kod ženskih osoba.

Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da majke favorizuju ćerke (a očevi sinove) zbog pristrasnosti u zajedničkom iskustvu i zbog toga se veruje da majke i ćerke mogu da izleče jedna drugu, kada je reč o mentalnom zdravlju.

Druga studija potvrdila je da veza između majke i ćerke ostaje jaka tokom svih promena u životu, za razliku od svih drugih porodičnih odnosa koji su mnogo podložniji promeni.

Izvor: Zivotistil.rtl.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top