Jebi ga! Il’ si multipraktik il’ si žena!

Kuća i porodica

Jebi ga! Il’ si multipraktik il’ si žena!

Često se zapitam kako to da savršena Majka Priroda nije uredila da prosečna žena ima bar još dva para ruku i bar još jedan par očiju na leđima ili na guzici (ovo u zavisnosti da li treba da gleda iz…

Često se zapitam kako to da savršena Majka Priroda nije uredila da prosečna žena ima bar još dva para ruku i bar još jedan par očiju na leđima ili na guzici (ovo u zavisnosti da li treba da gleda iz perspektive odraslog ili malog deteta), a ponekad i još jedan ceo rezervni primerak sebe.

Ako krenete da se informišete o dešavanjima u svetu iz ženske perspektive, jedna tema neće vas zaobići. Super mama koja radi vežbe sa detetom u rukama, super model doji bebu dok je šminkaju i friziraju…. Sve same multipraktik žene! A treba li nam to?

Šta je multipraktik žena?

To je pojam koji definiše ženu koja obavlja milion stvari istovremeno, jer je neko nekad rekao kako žene, za razliku od muškaraca, to mogu. A ona se primila na priču! Ona priča telefonom zataknutim pod bradu (u stavu “sviram violinu”) sa poslovnim partnerom dok kuva ručak desnom rukom, a levom vodi društveni život kucajući SMS poruke svojoj najboljoj drugarici i istovremeno razmišlja kako da se obuče i našminka sa stilom, dok krajičkom oka posmatra da li njena deca rade nešto što inače ne bi trebalo da rade.

Funkcije multipraktik žene su različite, zavisi od modela, ali evo osnovnih i njihovih karakterisika.

Ako krenete da se informišete o dešavanjima u svetu iz ženske perspektive, jedna tema neće vas zaobići. Super mama koja radi vežbe sa detetom u rukama, super model doji bebu dok je šminkaju i friziraju…. Sve same multipraktik žene! A treba li nam to?

Porodična funkcija – multipraktik žena je stub porodice. Nezavisno od toga je li domaćica ili karijerista. Ona je ta koja brine o tome da u porodici sve funkcioniše, da su svi uredni, čisti i siti, svi obavljaju svoje dužnosti.

Bejbisiting funkcija – podrazumeva čuvanje dece, bilo jednog ili više istovremeno, sluša ih i ne slušaju je, hrani ih i oblači, šeta, vodi na raznorazne društvene aktivnosti, pomaže oko domaćih zadataka, ljubavnih i društvenih problema.

Poslovna funkcija – funkcija uspešne karijere u nekoj firmi, a još češće “sam svoj gazda varijanta”, bilo da je starleta ili uspešan menadžer uspešne firme koja trećinu prihoda ostvaruje od izvoza.

Kuhinjska funkcija – ova funkcija posebno dolazi do izražaja kad su slave, kad multipraktik žena pogine kuvajući za goste, a pritom ne može da kaže da je to njena slava jer žene ne nasleđuju slavu. Samo stravu! Uključuje i svakodnevno spremanje doručka, ručka, večere, kolača…

Ona priča telefonom zataknutim pod bradu (u stavu “sviram violinu”) sa poslovnim partnerom dok kuva ručak desnom rukom, a levom vodi društveni život kucajući SMS poruke svojoj najboljoj drugarici i istovremeno razmišlja kako da se obuče i našminka sa stilom, dok krajičkom oka posmatra da li njena deca rade nešto što inače ne bi trebalo da rade.

zena-04Modno-kozmetička funkcija – služi za praćenje trendova iz modne i kozmetičke industrije, da se ne desi da žena izađe međ’ ljude bez manikira i očupanih brkova i veštačkih trepavica “ala krava” i da joj se uvek nokti slažu sa torbom koja se slaže sa kaišem koji ide uz cipele koje idu sa ešarpom koja ide odlično uz karmin i minđuše koje su u kompletu sa ogrlicom i prstenom.

Fitnes funkcija – ako nema vremena da ode u teretanu ili na slično kolektivno okupljalište smišljeno da bi nam stomaci bili ravni, a dupeta okrugla, ona koristeći ovu funkciju vežba dižući svoju decu umesto tegova, trčeći uz i niz stepenice noseći pritom kantu sa smećem, eventualno trčeći na posao sa sve štiklama! Ona je uvek u formi.

Društvena funkcija – omogućava joj da uvek ima bar tri prijateljice na trač partiji ili vremena da ode kod jedne od njih! Nikako da razvije sposobnost da ode kod tri drugarice istovremeno! Osim kad je aktivna na društvenim mrežama.

Reproduktivna funkcija – primarno funkcija održavanja vrste, u poslednje vreme sve više popularna kao funkcija održavanje dobre linije i dobrog raspoloženja.

Multipraktik žena je posebna ne zato što ume sve ove stvari, već zato što ume da ih radi istovremeno!

Fitnes funkcija – ako nema vremena da ode u teretanu ili na slično kolektivno okupljalište smišljeno da bi nam stomaci bili ravni, a dupeta okrugla, ona koristeći ovu funkciju vežba dižući svoju decu umesto tegova, trčeći uz i niz stepenice noseći pritom kantu sa smećem, eventualno trčeći na posao sa sve štiklama! Ona je uvek u formi.

zena-03Prosečan alfa muškarac ode na posao, vrati se umoran i legne da spava popodne da bi uveče odgledao film ili utakmicu. Njegova bejbistitng funkcija završila se sa pravljenjem bebe, kuhinjska je dostigla svoj maksimum otvaranjem frižidera, ostale su u kvaru manje ili više, zavisi od modela. I uvek su uspešni i dobri drugima, a što je najvažnije dobri sami sebi, ne misle da treba da budu neke super mašine.

Istini za volju, neki muškarci imaju funkciju održavnja u kući te tako umeju da odrade sitnije ili krupnije popravke. Opet, zavisi od modela. Oni baš preopterećeni ovim stanjem stvari i podelom uloga, na isti način, vremenom, počnu da tretiraju multipraktik ženu. Stvar k’o stvar!

Sve više dolazim do zaključka da je cela ta kampanja o superiornosti žena nad muškarcima jedna velika zajebancija.

Ja lično ne umem da radim trista stvari istovremeno:

ne mogu da mislim tuđom glavom, jer nekad ne izlazim na kraj ni sa svojom
ne mogu da pazim ne decu iza sebe dok, recimo, ribam wc šolju (pokrivam pogledom krug od samo 180 stepeni)
ne umem da napravim neku bajnu karijeru, ali umem da trošim pare
kuvam solidno, ali i dalje ne umem da sa brašnom i vodom nahranim četvoro gladnih usta i da pri tom uživaju u tome
vrhunac stila mi je da mi se broj noktiju na nogama slaže sa brojem noktiju na rukama
a otkriću vam još nešto – ponekad i namerno neću nešto što umem

Boginja Kali

Prosečan alfa muškarac ode na posao, vrati se umoran i legne da spava popodne da bi uveče odgledao film ili utakmicu. Njegova bejbistitng funkcija završila se sa pravljenjem bebe, kuhinjska je dostigla svoj maksimum otvaranjem frižidera, ostale su u kvaru manje ili više, zavisi od modela. I uvek su uspešni i dobri drugima, a što je najvažnije dobri sami sebi, ne misle da treba da budu neke super mašine.

Majka Priroda se, budimo realni, pobrinula da sve u prirodi izgleda i funkcioniše savršeno u skladu sa svojom funkcijom.

Suočite se sa tim – da biste bile multipraktik žene morale bi izgledati kao boginja Kali (žena sa više pari ruku kako bi bila multipraktik, opasna za muškarce, zvoca i jede ih za doručak).

Prosečnom muškarcu verovatno i izgledate tako!

Nijedan zakon, pa ni onaj prirodni, ne nalaže da moraš da uradiš milion stvari odjednom. Odredi prioritete i ono najvažnije, uvrsti sebe u njih! Čak ni ono što nazivaju multipraktikom ne može da radi 100 stvari odjednom. Tek tri do četiri u najboljem slučaju. I nije večno. Pokvari se. Stvar k’o stvar.

Mani se, zato, pokušaja da budeš natprirodna i savršena! Opusti se.

Jebi ga! Il’ si multipraktik il’ si žena!

Preneseno sa bloga Skitarnik

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top