Dva su važna razloga zbog kojih ne smeš piti kafu na prazan želudac – znaš li koja?

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Dva su važna razloga zbog kojih ne smeš piti kafu na prazan želudac – znaš li koja?

Za mnoge ljude je jutarnja kafa svakodnevna neizostavna rutina

Međutim, otkrićemo ti zašto nikada ne smeš piti omiljeni napitak na prazan želudac!

Teško ti je uopšte zamisliti početak dana bez šoljice fine tople crne kafe? Bez brige, nisi jedina! Postoji cela vojska kavopija koji ujutro – nakon što progledaju – prvo uzmu šoljicu kafe u ruke. Premda kafa ima i brojne zdravstvene blagodati, otkrićemo ti zašto svoj omiljeni napitak ni u kom slučaju ne smeš piti na prazan želudac.

Jutarnja kafa ima loše nuspojave

Materije koje sadrži kafa podstiču – slično kao i kod nikotina i alkohola – proizvodnju želučane kiseline. Tako kafa ‘napada’ sluznicu želuca, a posledica su probavne smetnje.

Jutarnja šoljica kafe može biti uzrok tvoje žgaravice. Osim toga, postoji verovanje da jutarnja kafa razbuđuje. Američki naučnici otkrili su da kafa uopšte nema ‘razbuđujuće’ delovanje jer je ujutro nivo kortizola kod ljudi već i tako dovoljno visok.

Naime, ujutro se oslobađa hormon stresa kortizol te nas prirodno razbuđuje. Dodatni kofein iz kafe će zapravo smanjiti delovanje, odnosno pobrinuti se za to da hormonu stresa treba više vremena kako bi se vratio na normalan nivo.

Ako se ipak ne želiš odreći jutarnje kave, uvek dodaj malo mleka, a pre pojedi barem nešto malo (npr. malo hleba ili pahuljice). Tako možeš bezbrižno uživati u kafi – bez straha od neželjenih nuspojava.

Izvor: Miss7

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top