DANAS SLAVIMO TROJERUČICU: Pomolite se Majci Božijoj za svako dobro

Kuća i porodica

DANAS SLAVIMO TROJERUČICU: Pomolite se Majci Božijoj za svako dobro

Ikona Trojeručica je, prema predanju, iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa. Sveti Jovan Damaskin se naime kako pismima tako i rečima borio protiv ikonoboraca, ali je međutim bio oklevetan i nepravedno kažnjen. Iscelila ga je Presveta Bogorodica, dok se pred ovom njenom ikonom ožalošćen molio. On je iz blagodarnosti za učinjenu milost pridodao njenom liku treću ruku, po čemu je ona dobila ime Trojeručica.

Ikona Trojeručice nalazi se u Hilandaru, velika je isceliteljska moć Majke Božije. Na Fruškoj Gori nalazi se ova ikona u manastiru Grgetek, ona je sva okovana u prstenju i zlatu, ljudi je daruju jer bezplodne žene koje ne mogu da dobiju decu dobijaju utehu od Majke Božije i ostaju trudne.

Velika je to tajna zaista. Pomolite se Presvetoj Bogorodici.

Tropar (glas 4):

Trojeručnu ikonu tvoju, Bogomati, koja izobražava tajnu Svete Trojice, proslavila si mnogim čudima. Kao što si odsečenu ruku Jovana Damaskina iscelila, tako isceli duševne i telesne nemoći naše, i izbavi nas od svih beda da ti kličemo: Raduj se, blagodatna, pomozi nam trojeručnom tvojom ikonom.

Izvor: beogradskiportal.rs

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top