DANAS JE VELIKI SVETAC: Žene moraju obavezno uraditi ovu stvar

Kuća i porodica

DANAS JE VELIKI SVETAC: Žene moraju obavezno uraditi ovu stvar

Danas slavimo sina i sveticu koja se zahvalila Bogu što je primio njeno dete i tako ga poštedio daljeg mučenja. To su sveti mučenici Kirik i Julita.

Julita je bila plemićkog roda, a rano je ostala udovica sa tek rođenim Kirikom. Živeli su u Ikoniji i bili predani Hristovoj veri. Svog sina je krstila odmah po rođenju, a kad je imao tri godine, naučila ga je veri i molitvi onoliko koliko dete tog uzrasta može da primi.

Kad je Dioklecijan naredio progon hrišćana, u Ikoniji je prolivena mnoga nevina krv. Julita je tad uzela svog sina i sklonila ga od neznabožačkog gneva u grad Selevkiju. Međutim, ni tamo nije bilo bolje. Julita je uhvaćena i kao hrišćanka izvedena je pred sudiju. Pošto je Julita hrabro izjavila svoju veru u Isusa, sudija je, da bi je pokolebao, uzeo njeno dete i počeo da ga miluje.

Iako dete, Kirik je vikao iz sveg glasa: „Ja sam hrišćanin, pusti me materi!“ i počeo je da grebe sudiju odvraćajući svoje lice od njega. Sudija se naljutio, tresnuo dete o zemlju, šutnuo ga i tad se dete skotrljalo niz kamene stepenice i umrlo.

Svetu Julitu su dugo tukli, a ona ništa nije osećala, bila je kao stub i uporno je ponavljala da je hrišćanka. Kad su malo prestali da je biju, podigli su je sa zemlje, a ona je tad videla svoje mrtvo dete i rekla: „Hvala Ti, Gospode, što udostoji sina mog takve blagodati Tvoje, da pre mene mučenički skonča za sveto ime Tvoje i primi neuvenljivi venac u slavi Tvojoj!“

Posle mnogih mučenja – vešenja, dranja kože i prelivanja vrelom smolom, igemon je naredio da joj se poseče glava.

Mošti svetih Kirika i Julite do dana današnjega su čudotvorne. Jedan deo moštiju ovih svetitelja nalazi se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

Kod nas brojne porodice i sela slave svetog Kirika i njegovu majku svetu Julitu. U nekim krajevima veruje se da sveti Kirik štiti od kožnih bolesti, posebno od šuge, pa se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. Postoji i priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i da njima leči.

Negde i danas postoji običaj da se sklanjaju strašila sa njiva jer taj dana nisu potrebna, pošto se veruje da sveti Kirik štiti od ptica grabljivica.

Danas je pre svega praznik ljubavi majke i deteta, pa žene na današnji dan ne smiju da grde i viču na decu, jer će u protivnom biti bolesna preko godine.

​Izvor: desavanjaubijeljini.com

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top