Slavimo Svetog Iliju: Strogo pazite da se ne ogrešite, vatrom se ne igrajte!

Kuća i porodica

Slavimo Svetog Iliju: Strogo pazite da se ne ogrešite, vatrom se ne igrajte!

Jednu namirnicu obavezno jedite na ovaj praznik – da biste bili zdravi cele godine

Pravoslavna crkva i njeni vernici 2. avgusta proslavljaju veliki praznik i crveno slovo, praznik Svetog Ilije Gromovnika.

Za Svetog Iliju se kaže da je nepokolebljivi svetac jer svojim gromovima prži i pali svakog grešnika bez mogućnosti iskupljenja greha.

Ilija je rođen u Tesvitu u Izraelu, u 9. veku pre Hrista (816. godine). Zbog mesta u kojem je rođen, prozvali su ga Ilija Tesvićanin. Prema predanju, kad se Ilija rodio, njegov otac Savah video je anđele Božje oko deteta, kako ognjem dete povijaju i plamen mu daju da jede. To je bilo predskazanje Ilijinog plamenog karaktera i njegove Bogom dane ognjene sile.

Svu mladost svoju proveo je u molitvi, povlačeći se često u pustinju, da u tišini razmišlja i moli se.

Sveti Ilija pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Stara narodna poslovica kaže: „Od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Kuma Joka je učinila strašan greh na Petrovdan: Posle 10 godina, na isti praznik se desila nezapamćena stvar!
Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Veruje se da se Sveti Ilija plamenim kočijama vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Predanje kaže i da će se Sveti Ilija Gromovnik vratiti pred kraj sveta, kako bi zaustavio Antihrista.

S obzirom na to da ove godine pada u petak, na Svetog Iliju obavezno postite.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top