Kolumna Jelene Veljače o slučaju koji je šokirao celi region!

instagram

Poznati

Kolumna Jelene Veljače o slučaju koji je šokirao celi region!

– Taj čovek bez empatije, koji je očito živeo s druge strane osećaja, koji je sebi presudio ne iz očaja i straha, već iz narcističke potrebe da to učini sam – navodi hrvatska glumica u svojoj kolumni u „Jutarnjem listu“Hrvatsku, ali i celu bivšu Jugoslaviju, šokirala je vest da je Igor Nađ (36) iz Vukovara ubio šestoro ljudi u Zagrebu, koji je potom izvršio samoubistvo. Hrvatska glumica, producentkinja i scenaristkinja Jelena Veljača, koja je pokretač inicijative „Spasi me“ je u kolumni za „Jutarnji list“ pisala o ovom slučaju.

Deo njene kolumne koji je objavljen na sajtu ovog zagrebačkog lista prenosimo u celosti.

„Niko nije poput mene razvio posebnu vrstu emotivne alergije na patološki sindrom muške prevlasti koji, baš kao sve ljude osetljive na specifične alergene, osećam i kad su ljudskim okom nevidljive, kad im nije sezona, kad se nalaze u mikropromilima koje teško i labosi otkrivaju. Pa bi mi kao takvoj, gotovo pa opsednutoj time da i u finim porodicama ima nasilja, da i među gospodom koji džentlmenski uvek plaćaju račune i pridržavaju kapute ima šovinista, bilo najlakše reći da je pomahnitali ubica sa zagrebačke Kajzerice bio jedan od tih – nasilni frajer čije se nasilje u partnerskom odnosu verovatno nikad nije prijavilo samo zato što je u tim nižim slojevima postojanja (dileri s periferije) ono uobičajeno, ali ni ja ne mogu u ovoj noćnoj mori koja se dogodila u Zagrebu videti samo to.

Moramo se kao društvo suočiti s tim što se zapravo dogodilo.

Igor Nađ nije ludak, a nije ni samo porodični nasilnik. Taj čovek bez empatije, koji je očito živeo s druge strane osećaja, koji je sebi presudio ne iz očaja i straha, već iz narcističke potrebe da to učini sam, zato što njemu neće suditi niko drugi, taj monstrum koji je ubio ženu i njeno dete s drugim muškarcem – jer je ona njegovo vlasništvo, a dete produžetak nje same, kao i roditelji, i sestra, i sestrin momak, taj manijak nije usamljen. Igor Nađ nije anomalija.

On je produkt društva koje je postalo plodno tlo samo za nasilje i bezvlađe bilo koje vrste, i, iako postoje neki rudimenti civilizacije, pa poneke kuće tako još uvek nisu prodale svoje zbirke Pet vekova hrvatske književnosti, neka se deca još ustaju starijima i nemoćnima u tramvajima, Hrvatska sve više podseća na Havanu, ali ne po arhitekturi, nažalost. Mi smo lešina nekadašnjeg psihološkog zdravlja, a odumiranje je počelo onda kad je slomljen kostur svake civilizirane zemlje – srednja klasa.“, navela je Jelena Veljača.

Celu kolumnu Jelene Veljače možete pročitaji u Nedeljnom Jutarnjem.

Izvor: Telegraf.rs/“Jutarnji list“

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top