33 fotke žena pre i pošto su postale mame otkrivaju malu ali važnu razliku

vaidaphoto.com

Kuća i porodica

33 fotke žena pre i pošto su postale mame otkrivaju malu ali važnu razliku

Jedna od najvećih životnih odgovornosti je kada postaneš roditelj. Litvanka Vaida Markevičiūtė Razmislavičė je na poseban način htela da se zahvali svim mamama na svetu posebnom serijom fotografija „Becoming A Mother“.

To je projekat koji treba da prikaže kako porođaj promeni ženu. Vaida je fotografisala 33 žene pre i pošto su rodile prvo dete, a najviše se fokusirala na njihove oči.

„Za ovaj projekat sam izabrala vrlo jednostavan format, kao za slike iz pasoša. Htela sam da naglasim pogled mojih modela i da oduzmem sve drugo. Majčinstvo je snažno iskustvo ispunjeno radošću, bolom, iscrpljenošću i ljubavlju. Kada žena postane mama, zaista oseti svoju unutrašnju energiju, intuicija joj postane jača, a njena mudrost doseže nove nivoe“, objašnjava Vaida.

I ona sam je prošla kroz te promene.

– Pre nego što sam rodila prvo dete, moja ideja majčinstva je bila dosta drugačija. Da budem iskrena, nisam imala materinski instinkt kada sam ga prvi put uzela u ruke. Sve sam naučila usput, uključujući i ignorisanje onog „stariji sve znaju“, ohrabrivala sam se da verujem u sopstvene odluke – kaže fotografkinja.

Ona je jako zahvalna svim ženama koje su učestvovale u projektu, posebno zbog velikog strpljenja. Ukupno 33 žene su stajale ispred aparata i one su rodile 36 dece, među kojima su tri para blizanaca. Ukupno – 20 dečaka i 16 devojčica, od kojih su neki već proslavili prvi rođendan.

Pošto je projekat pušten na mreže, bilo je ljudi koji su je kritikovali zbog preterane obrade fotografija.

– Prvo sam bila zabrinuta zbog svetla. Pravila sam slike pre i posle u različitim studijima i iako sam prve portrete mogla da lažiram,nisam to htela. Za ovaj projekat sam koristila samo prirodno svetlo jer sam zbog manjka iskustva zaboravila da je ugao sunčevih zraka leti i zimi drugačiji. U igru su ušli i refleksija i prozori. Retuširala sam samo malo detalja u postprodukciji. Kada bih sada sve mogla da uradim ispočetka, koristila bih veštačko svetlo da bih imala iste uslove na svakom snimanju – odgovorila je ona i dodala da su dobrodošli svi komentari.

Pre i posle porođaja Foto: Vaida Markevičiūtė / Noizz.rs

Ipak, suština fotografija pre i posle ostaje ista. Primetićete da su oči žena zaista nekako drugačije, a tu su i malo širi i mekši osmesi.

Mama pre i posle Foto: Vaida Markevičiūtė / Noizz.rs

*

*

Izvor: Noizz.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top