Rešenja za šest najčešćih problema sa kosom

Lepota i zdravlje

Rešenja za šest najčešćih problema sa kosom

Lepa, zdrava i negovana kosa je san svake žene, ali nekima to relativno lako postane java. Pored genetike, kao neosporno važnog faktora za lepu kosu, tu su od važnosti nega i pravilno tretiranje problema kose i kože glave.

Navodimo najčešćih šest problema i saveta za izbor adekvatne nege i tretmana.

1# Perut i seboreja

Perutanje kože glave može da izazove prisustvo gljivica i bakterija, ali i loš izbor šampona sa agresivnim sastojcima poput sulfata. Kožu glave iritiraju i farbe za kosu lošeg kvaliteta koje se često mogu naći u svakoj drogeriji ili parfimeriji.

Ukoliko vas muči perut i svrab kože glave birajte profesionalne preparate za negu u vidu šampona bez sulfata i parabena, kao i farbe bez amonijaka za profesionalnu upotrebu u frizerskim salonima.

Profesionalni preparati za kosu se češće baziraju na prirodnim uljima i biljnim ekstraktima, a umesto agresivnih supstanci za stvaranje pene imaju blage prirodne komponente.

2# Opadanje kose

Opadanje kose je važan simptom koji se ne treba olako shvatati jer može da ukaže na prisustvo određenih bolesti. Opadanje kose se često dešava nakon trudnoće ili u periodima nakon preživljenog stresnog događaja, kao i nakon težih bolesti i zahtevnih terapija (hemoterapija).

Ukoliko kosa opada kod potpuno zdrave osobe, obično se radi o neadekvatnoj ishrani ili slabijoj apsorpciji vitamina B kompleksa, cinka, omega 3 masnih kiselina i proteina. Neretko rigorozne dijete za skidanje kilograma mogu biti uzrok opadanju kose.

Kada se utvrdi da je osoba zdrava, preporučuje se uvođenje suplemenata za kosu, povećanje količine kvalitetnih proteina u ishrani i upotreba preparata za negu kose sklone opadanju. Pojedini proizvođači profesionalne kozmetike za kosu imaju svoje tretmane za opadanje kose.

3# Ispucali krajevi

Slaba, tanka i kovrdžava kosa su sklone lomnjenju i pucanju, što se najviše vidi na poslednja tri centimetra kose. Ispucali krajevi se udvajaju (rascvetaju) ili prosto pucaju prilikom češljanja, feniranja ili čak pri blažim pokretima rukom po kosi.

Krajevi kose su najugoženiji zimi zbog vetra i hladnoće i leti zbog dodatnog isušivanja izlaganjem suncu. Ovakvoj kosi je neophodna kvalitetna nega u vidu blagog šampona i maske za oštećenu kosu. Da bi se ispucali krajevi regenerisali potrebno je koristiti kvalitetno ulje za regeneraciju krajeva kose.

4# Oštećena kosa

Kosa najčešće postaje oštećena usled hemijskog tretiranja preparatima nižeg kvaliteta. To je slučaj sa farbanjem komercijalnim farbama za kosu, zatim korišćenjem blanša, kiseline ili skidača farbe za kosu.

Kosa postaje oštećena i usled dužeg izlaganja suncu i vetru, bez adekvatne zaštite. Uvek treba imati na umu da se na kosi veoma dobro vidi stil života, što znači da veoma negativno utiču neadekvatna ishrana, nedovoljan unos tečnosti i pušenje.

Primenjujući kvalitetne maske za oštećenu kosu nekog od renomiranih proizvođača profesionalne kozmetike za kosu, ovaj problem se prilično brzo seli u prošlost.

5# Masna kosa

Kosa se preterano masti usled prečestog pranja i prevelike stimulacije masiranjem temena i doticanjem. Masna kosa može da bude i stvar genetike jer su nekim ljudima lojne žlezde prirodno aktivnije nego drugima.

U svakom slučaju kosu treba prati blagim šamponima bez sulfata jer njihovo prosustvo utiče na još jači rad lojnih žlezda. Poželjno je naći kvalitetne preparate za negu masne kose i probati da se kosa pere malo ređe, dakle ne baš svaki dan.

6# Suva kosa

Suva kosa je najčešće farbana kosa, naročito plavom farbom sa posvetljivačem. Kosa može biti suva i usled izlaganja suncu ili zbog neadekvatnog izbora šampona koji je namenjen masnijoj kosi.

Da bi se problem suve kose najefikasnije rešio treba izabrati blagi šampon sa arganovim ili uljem avokada i odgovarajuću masku za kosu.

U poslednje vreme vraća se praksa korišćenja prirodnih biljnih ulja za kosu koja vrlo brzo rešavaju problem suve kose.

Prodavnica profesionalne kozmetike za kosu Bellissima iz Novog Sada u svom asortimanu ima široku ponudu preparata za negu i tretman kose sa različitim problemima. Potražite profesionalne savete i odgovarajuće preparate za kosu na sajtu prodajakozmetike.com.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top