Tragedija potresla Banjaluku: Majka iznenada umrla dan nakon poroda

Kuća i porodica

Tragedija potresla Banjaluku: Majka iznenada umrla dan nakon poroda

Tridesetdevetogodišnja Dušanka Đurđević iz Banjaluke preminula je iznenada u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, nakon što je carskim rezom rodila zdravo treće dete.
Majka dva dečaka i tek rođene devojčice primljena je prošle sedmice bez bilo kakvih poteškoća, a i sam porod protekao je bez problema.

Dan kasnije, u svega par minuta, usledila je nezapamćena tragedija.

Ono što porodicu najviše boli, kako tvrde, bio je odnos odgovornih u UKC, koji nisu detaljnije objašnjavali okolnosti koje su dovele do tragedije, već su porodicu uputili na sud!?

Zvaničan uzrok smrti Đurđevićeve, prema otpusnom pismu, bila je embolija pluća.

S obzirom da im nisu ponuđeni jasni odgovori, ožalošćena porodica čeka nalaz obdukcije koja će biti obavljena na Klinici za patologiju UKC, nakon čega će doneti konačnu odluku o eventualnoj tužbi protiv pomenute zdravstvene ustanove.

Članovi porodice za Srpskainfo ističu da ih je posebno uvredio odnos odgovornih u UKC.

– O eventualnoj tužbi odlučićemo naknadno, ali ono što nas je povrijedilo jeste odnos odgovornih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nisu nam dali razumno objašnjenje onoga što se dogodilo sa Dušankom, već su nas uputili da dodatne odgovore tražimo putem suda – objasnio je blizak član porodice.

IZ UKC RS, Srpskainfo je dobila odgovor u kojem se kažu da ne mogu dobiti tražene informacije, jer su one lične i podležu privatnosti!?

Iz otpusnog pisma koje je u posedu Srpskainfo navedeno je da je carski rez obavljen 17. avgusta, te je porod protekao bez problema. Komplikacije su nastale dan kasnije, kada je Đurđevićevoj pozlilo, nakon čega je izgubila svest i preminula.

Odgovor UKC prenosimo u celosti.

– U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske svi pacijenti se liječe u skladu sa protokolima koje nalaže medicinska struka. S obzirom na to da se predmetni zahtjev odnosi na lične informacije koje se tiču privatnosti trećeg lica, a koje su višestruko zaštićene zakonskim propisima, te da lične informacije može dobiti samo lice na koje se informacija odnosi ili zakonski zastupnik tog lica ili lice koje je ovlašćeno za pristup takvoj informaciji, uz obavezu dokazivanja identiteta podnosioca zahtjeva, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 20/01) Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije u mogućnosti da dostavi detaljnije informacije – navodi se u odgovoru.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top