5 NEPREDVIDIVIH NAČINA NA KOJE ĆERKA MENJA ŽIVOT SVOJE MAJKE

pixabay.com

Kuća i porodica

5 NEPREDVIDIVIH NAČINA NA KOJE ĆERKA MENJA ŽIVOT SVOJE MAJKE

Da li ste oduvel želeli da postanete mama devojčice? Da li ste mogli da zamislite kako će vam se život promeniti kada ona stigne?

Izdvojili smo pet činjenica u kojima će se mama svake devojčice prepoznati. One će vam dati odgovor na pitanje kako rođenje ćerke menja život.

Ublažava temperament majke
Da li ste primetili da vas je rođenje ćerke na nepoznati i neočekivani način umirilo? Ona deluje kao sedativ. Postajemo blage, uprkos nepredvidivosti koja nas je odlikovala. Ćerka kao da nas ukroti. Želja da ona odraste u stabilnu i jaku devojku, pa i ženu, nas natera da ispitamo svaku odluku koju smo ikada donele. Zbog nje prihvatamo odgovornot za svoje postupke, mirimo se sa sobom i opraštamo.

Ćerka osvešćuje
Mnoge žene se u toku odrastanja i sazrevanja bore sa prihvatanjem sebe i svog tela. Uvek želimo par kilograma manje, manji nos, veće grudi, duže noge, spisak želja je beskonačan. Nismo blage i nežne prema sebi.

Onda dođe ćerka. Ubrzo smo preplavljene saznanjem da će nas ona posmatrati i imitirati u svemu. Činjenica da ona može da usvoji naše loše obrasce kao da nas trgne. Jer bolna je pomisao da ona može da bude tako oštra i neljubazna prema sebi. To je poslednja stvar koju bi bilo koja majka poželela svojoj ćerci.

Ćerka mamu čini obazrivijom
Većina žena je svesna neprijatnih okolnosti koje svet donosi. Neprijatnosti o kojima govorimo su rođene samo na osnovu našeg pola. Možda ste i same nekada bile žrtva nečijeg oštrog mišljenja i kritika na osnovu toga što ste žena. Nadamo se da ste uspele da se izborite sa svime i da ste nastavile život kao hrabre individue sposobne da bez straha izraze mišljenje.

Kada dobijemo ćerku i posmatramo svaki korak njenog odrastanja, kako ona raste, raste i naš strah. Nije to strah za nas, već za nju. Bojimo se sveta u kome odrasta. Bojimo se poražavajućih statistika koje dopiru do nas sa svih strana. Bojimo se napostvovanja, maltretiranja i silovanja. Strah koji osećamo sada kao majka je strah koji nikada ranije nismo osetile.

Ćerka izaziva pozitivan bes
Strah o kojem je bilo reči, izaziva u mamama pozitivan bes. Možda niste preterano marili za prava žena niti se borili za njih, ali sada je sve drugačije. Mame se bore i podržavaju svim srcem jednakost plata žena i muškaraca, polnu jednakost na poslu i svuda. Majčinstvo daje širu sliku toga šta znači biti žena.

Taj prirodni instinkt majke-lavice je sada u punoj snazi i vaša ćerka vam je dala odskočnu dasku za borbu za bolji svet.

Ćerka svoju majku čini hrabrom
Čak iako ste mislili da ste bili neustrašivi, rođenje vaše ćerke pokazaće vam upravo suprotno. Varali ste se. Setite se svih onih trenutaka kada ste pustili druge da dokažu da su u pravu, dok ste vi klimali glavom kako se ne biste zamerili. Pustili ste ljude da vas povrede i odu. Izbegavali ste sukobe po svaku cenu.

Ne više. Gotovo je. To nije model hrabrosti koji bilo koja od nas želi da njena ćerka preuzme. Zato treba da govorimo glasno i jasno, da prozovemo svaki nepravedni postupak, da postavimo granice i tražimo bolje.

Kao nikada pre, nakon dolaska ćerke jurimo za ostvarenjem davno zacrtanih ciljeva. Rizikujemo jer želimo da budemo primer hrabrih žena našim ćerkama. Želimo da one znaju kako izgleda i šta radi žena koja ne odustaje od svojih snova.

Izvor: najboljamamanasvetu

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top