STVARI KOJE MI RADIMO A SVOJOJ DECI BRANIMO

pixabay.com

Kuća i porodica

STVARI KOJE MI RADIMO A SVOJOJ DECI BRANIMO

Puno je prelepih stvari i zadovoljstava u roditeljstvu. Ali, istina je da sa decom nije svaki dan lak. Tako porodična svakodnevica natera svaku mamu da radi stvari koje nikada nije mislila da će raditi. I to je sasvim normalno!

Prestani da se dereš!!! Da li ste vi ikada uhvatili sebe kako se derete na dete da prestane da se dere? Nije li to smešno? Razmislite o tome, jer dela govore više od reči! A slatke okice sve to vide… Lako je govoriti šta je dobro a šta ne, a malo teže isto se ponašati, zar ne? Izdvojili smo zato neke najčešće situacije u kojima se skroz poklapamo sa decom, a ipak govorimo suprotno:

Mi smo izdvojili 11 takvih stvari a vi dodajte još u komentarima:

Veliki ne plaču!
Ma nemoj, a to što ti na svaku emotivnu vest, pa čak i reklamu krene suza? Da ne pričamo o serijama, knjigama i filmovima… Ipak plaču.

Pravi se da je gluva
Svađa iza zatvorenih vrata ili plač iz susedne sobe u sred noći neće lako naterati mamu da skoči po milioniti put. I onako izgleda da se svi u porodici prave gluvi, i deca i muž, i to kad god njima odgovara. Pa zašto ne bi i mama?

Često laže
Bilo da laže dete rečenima tipa: „Neće ti se svideti ta čokolada“, „Vidiš da je pao mrak, vreme je za spavanje.“, “U ovom sosu nema povrća.” Ili muža: “Ne večeras, boli me glava/grlo/dobila sam”, izgleda da su (male) laži konstantno prisutne u životu jedne majke. Sve za malo mira i sna.

Zaboravlja šta znači privatnost
Kada mama uđe u kupatilo to znači da će zvanje da krene za 3, 2, 1… “mamaaaaa!”

Meša imena dece
Iako je učestvovala mesecima u izboru imena svakog deteta dođe trenutak kada se sva ta imena jednostavno pomešaju. Kada stigne drugo dete mozak kao da zakaže u određenim trenucima i deca jednostavno promene imena.

Čini joj se da stalno čuje decu koja je zovu i plaču
Naročito kad je pod tušem a dete u drugoj sobi mirno spava.

Profesionalni je “pregovarač”
“Ako ne uradiš A, nećeš moći B”, “Hoćeš da zovem tatu?”, “Nemoj me terati da se derem.”, “Brojim do tri: jedan, dva, dva i po…”, “Sedaj za sto ovog trenutka!”. Šta više reći, ovo su izrazi pravog profesionalca.

Često plače
Jednu majku i sitnica može da rasplače: mace na Fejsbuku, Xfactor, naslov nekog veselog događaja, tekst o Novakovoj bebi, drugarica sa ručkom, deca na raspustu, prvi dan škole, poslednji dan škole … Da, mame mogu da budu prilično plačljive. I samo mame će to razumeti.

Ponavlja stvari bezbroj puta
Deca će odmah čuti da mogu napolje ili da se zaslade, ali kada mama kaže da je vreme za kupanje, niko ne čuje. Isto tako ne reaguju na poziv da se postavi sto. Zar stvarno misle da je dovoljno da se prave da ne čuju da bi izgledalo kao da ne treba ništa da se radi?

Obara sve rekorde
Ako dete treba da izađe iz kuće za 10 minuta a tinejdžer prvenac još uvek leži u krevetu glumeći da mu nije dobro, koliko vremena će trebati mami da ga izbaci iz kreveta? Rezultat: 0.5 sekundi. Jednostavno šaputanje na uvo da će mu telefon biti oduzet na mesec dana će rešiti stvar.

Izigrava sudiju
Deca konstantno pred mamu iznose dokaze tipa “Mama, ona mi je rekla ….” i “Nije tačno, ona je ….”, čekajući rekaciju i presudu u nečiju korist. I tako svaki dan.

Dobro zna kada dete plače s razlogom
Mama dobro zna da razazna kad dete plače jer je gladno, kada jer je uplašeno a kada jer je povređeno. I reaguje shodno tome.

Izvor: najboljamamanasvetu

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top