12 valjanih razloga da poklonite dečju odeću: Ja tebi, ti meni!

pixabay.com

Kuća i porodica

12 valjanih razloga da poklonite dečju odeću: Ja tebi, ti meni!

Ako usvojite ovo pravilo, prodisaćete punim plućima

Potrošačko društvo i naizgled nešto bolji standard nego što ga pamte neke generacije (recimo, one koje su stasavale u vreme hiperinflacije, ratova i bombardovanja) svakodnevno nameću modne trendove koji se moraju ispratiti, mameći kupce navodnim sniženjima i akcijama u stilu „platiš 2 nosiš 3“ ili „treći komad odeće/obuće za samo 1 dinar“.

U vremenu gde naizgled odelo čini čoveka, i gde se modne blogerke slušaju više nego mame, često preterujemo i bespotrebno kupujemo mnogo više nego što nam je zaista potrebno.

Posebno su mame slabe na sniženja i fensi krpice za svoju decu. Starije generacije pamte kako se odeća nasleđivala i prosleđivala mladim naraštajima.

I zaista, sva ta odeća, posebno odeća za bebe, nije mogla mnogo da se pohaba i uništi, jer bebe tako brzo rastu. Mama uspe tek nekoliko puta da opere zeke ili benkice a njena mrvica je već prerasla to odelo.

Čuvale su se stvarčice i sve je bilo dragoceno i imalo vrednost. Novac nije stajao u ormanu na ofingerima, i nije odeća bila statusni simbol.

Danas se mame neretko uvrede ako im neko ponudi već korišćenu odeću svog deteta. Zaborave na časak da ni one same, kada bi je poklanjale, ne bi je poklonile tek bilo kome. To bi uvek bio neko ko im je drag i u koga imaju poverenja. Mame su veliki emotivci, i nedopustivo im je da odeća njihovih srećica završi u kanti.

A razloga je više nego dovoljno da odeću svoje dece prosledimo mlađima, kao i da, ako nam neko ponudi odeću, prihvatimo to kao čin ljubavi a ne kao uvredu:

1. Na prvom mestu, kada dobijamo odeću za dete, ostaje nam više novca za neke druge pametnije i važnije stvari nego što je modiranje. Da li će to biti letovanje, novi bicikl ili češći odlazak u pozorište – odlučite sami. Setite se da će deca mnogo duže pamtiti stvari koje su im se dogodile, nego pantalone i bluze koje su nosili. Zato,kada dobijete neku odeću, znajte odmah da ste uštedeli i pravac makar u luna park, ako vam ništa drugo ne pada na pamet!

2. Odmah posle prvog dobrog razloga ne zaboravite ekološku svest. Da, ova planeta je već prekrcana stvarima koje su proizvedene i čekaju da ih neko kupi, iskoristi i odmah zatim baci. Zašto bismo povlađivali modnim korporacijama i pravili im dobit, ako to ne moramo. Učite decu od malena da sve što kupe, jednog trenutka postaje smeće koje zagađuje zemlju, reke i šume, a njih ne možemo ponovo da kupimo kada ih uništimo.

3. Tu je i veoma važan zdravstveni razlog zbog kojeg je bolje nasleđivati odeću od kupovine nove. Naime, u novim stvarima je još uvek mnoštvo ostataka boja i hemikalija koje se koriste u proizvodnji odeće. Ni prirodni materijali kao što su vuna i pamuk nisu izopšteni u procesu proizvodnje od veoma opasnih i toksičnih supstanci koje su tu da odeću naprave onakvom kakva se kupuje u radnji. Setite se samo upozorenja dermatologa da nikada ne oblačite novo dok ga ne operete, kao i da takva odeća može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe. Dakle, nasleđena odeća je u znatnoj meri isprana procesom pranja, od svih tih štetnih hemikalija.

4. Nasleđivanjem skraćujete vreme provedeno po tržnim centrima, što znači da imate više vremena za parkiće, izlete, prijatelje, reke, sunce i čist vazduh. Uopšte nije zanemarivo!

5. Nošenjem nečije odeće razvijate prisnost sa osobom koja je poklonila. Mama će se svaki put raznežiti kada vidi vaše malo dete u odeći njenog sada već, recimo, tinejdžera. Češće ćete se videti, popiti kaficu, poveriti se jedna drugoj.

6. Sa već korišćenom odećom bićete mnogo opušteniji kada su u pitanju izbori skupih deterdženata. Nećete kupovati 6 vrsta tečnih deterdženata sa različitim namenama kao što biste to možda radili sa novom odećom da biste je duže očuvali. Imaćete jedan prašak i nećete cvikati od fleka i igranja u travi i blatu. Kao što i ne treba da cvikamo od takvih stvari.

7. Isto tako nećete žaliti ako se baš pohaba ili pocepa. Znaćete da je taj komad odeće baš poslužio svrsi. Da su ga deca slatko iznosila, što bi se reklo.

8. Inače, odeća koja pristigne već nošena, uglavnom bude kvalitetna. Jer sve što je bilo lako propadljivo, već je propalo, do vas i vašeg deteta nije stiglo. Mame uvek naprave selekciju i ne poklanjaju pocepanu i baš pohabanu odeću.

9. Zgodna stvar je i što dobijete uglavnom uparene kombinacije. Ako su stigle neke žute suknjice, obično su tu i hulahopke u istom tonu. Ako ste dobili roze zimsku jaknu, brižna mama šalje i komplet šal, kapu i rukavice koje je njeno dete preraslo u roze dezenu. Dakle, može se reći da je i za nijansu bezbrižnije u stilskom značenju.Da se našalimo i kažemo da je dete dobilo i svog stilistu.

10. Ako ste vični sitnim popravkama (kada nešto ne paše vašem detetu pa malo sužavate, skraćujete ili menjate) time detetu pokazujete da se sve može srediti i razvijate mu kreativnost i snalažljivost. Aplikacija zalepljena na flekicu – što da ne! Pantalone koje su mu kratke postaju bermude – odlična ideja!

11. U slučaju da biste nešto promenili, popravili ili stavili novi rajsfešlus a ne umete sami, odnećete kod krojačice i time opet udariti šamar modnoj industriji a pomoći male zanatlije koji su u nestajanju. Eto, tri dobra u jednoj nameri!

12. I naravno, da ne zaboravimo – spašavate majku koja poklanja odeću griže savesti. Nije to bacila, ne čami na tavanu gde će biti ručak moljcima. Mama koja poklanja čini dobro delo, ali i mama koja pristaje da to oblači svom detetu isto tako.

Izvor: detinjarije

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top