Deca koju roditelji umiruju dajući im mobitel ponašaju se gore

Freepik

Kuća i porodica

Deca koju roditelji umiruju dajući im mobitel ponašaju se gore

U Oregonu od jeseni novi zakon – opravdani izostanci i zbog problema s mentalnim ili bihevioralnim zdravljem

Kako dozirati vreme provedeno pred ekranom – još jedan vodič za roditelje

Jenny Radesky, pedijatar koja radi na univerzitetu Michigan i aktivno se bavi istraživanjem na temu roditelji, deca i mediji, govori o četiri tehnike za modeliranje vremena pred ekranom.

1. Kada ste s decom, ostavite telefon

Roditelji mlađe dece u proseku podignu telefon 70 puta dnevno. Ipak, većina njih smatra da ga ne uzimaju toliko puta dnevno niti provode toliko vremena razgovarajući telefonom. Ova pedijatrica navodi da je posebno opasno kada uzimanje telefona postane mehanička radnja i zbog toga preporučuje da ga, kad je god moguće, sklonite dok provodite vreme s detetom.

2. Ne koristite mobitel kako biste smirili dete

Jako je učestala praksa da pospanom detetu u autobusu na putu kući date mobitel kako biste izbegli scenu. Istraživanje pedijatrice pokazalo je jako čvrstu vezu između detetovog korištenja mobitela, vremena koje roditelji provedu koristeći ga i emotivnih problema kod dece, bilo da se radi o plaču, ispadu gneva ili povučenosti. Drugim rečima: što se dete ponaša gore, to su roditelji rastreseniji, što znači da su skloniji korištenju tehnologije da smire kako sebe tako i decu. To, prema njenom mišljenju, znači da će se deca češće ponašati kako ne treba.

Ukoliko morate koristiti mobitel u njihovom prisustvu, najbolje je da to uradite:

kada je dete zabavljeno drugom aktivnošću u kojoj uživa;
dok pričate sa njim o onome što radite: Hajde da proverimo kakvo će vreme biti sutra, pa da vidimo šta ćeš obući u školu ili Hajde da javimo mami da kupi mleko na povratku s posla;
u momentima kada želite smiriti dete, umjesto da mu date mobitel ili upalite crtiće, zajedno pogledajte kratki video ili poslušajte audio sa tehnikama za smirivanje (video gde Elmo iz Ulice Sezam pokazuje kako trbušno disati ili neki od sadržaja sa GoNoodle stranice koji su namenjeni malo starijoj deci).

3. Sharenting: razmislite pre nego na društvenim mrežama podelite njihovu fotografiju ili neku slatku priču i pitajte ih za dozvolu, ukoliko je moguće.

Prema podacima jedne britanske studije, roditelji objave oko 1.500 fotografija dece pre njihove pete godine, a termin koji označava ovu praksu naziva se sharenting. Stacey Steinberg, profesorica na pravnom fakultetu Univerziteta u Floridi, smatra da, kada objavljujemo ovakav sadržaj, moramo u obzir uzeti dobrobit dece, ne samo u tom momentu, nego u budućnosti. Evo njenih smernica:

proverite postavke privatnosti na vašim društvenim mrežama,
ne objavljujte sadržaje na kojima su deca naga ili polunaga,
dajte im pravo veta kada su dovoljno stari (3 ili 4 godine) da razumeju da ćete njihovu fotografiju poslati baki,
ne delite informacije koje otvoreno identifikuju vašu decu (lica, imena, rođendane ili tačnu adresu) zato što ih one mogu izložiti brokerima informacija koji prave profile i prodaju ih marketinškim kompanijama ili hakerima koji mogu napraviti lažne naloge.
Jenny Radesky prakticira da svojoj osmogodišnjoj kćerci i njenim prijateljicama sa časova gimnastike na laptopu pokaže sve fotografije koje je napravila. One zajedno odlučuju koje se fotografije mogu staviti na društvene mreže kluba i same odgovaraju na komentare ili poruke porodica i prijatelja. Ona smatra da im na ovaj način daje vredne lekcije o tome kako se ponašati na društvenim mrežama, kako proceniti šta je dobro i šta ne, ali i kako poštovati ostale.

4. Ne koristite tehnologiju da uhodite vlastitu decu

Umesto toga, napišite šifre za njihove društvene mreže i stavite ih u kovertu koju ćete zalepiti. Recite im da kovertu planirate otvoriti samo u slučaju kad vam se čini da je vaše dete u nevolji ili ukoliko je počelo dobijati loše ocene ili kasniti.

Neka vaše dete donese odluku o tome hoćete li biti povezani s njim na društvenim mrežama. Kada je u srednjoj školi, preporučuje se da među prijateljima ima nekog kome vi verujete, kao što je starija sestra, rodica, porodični prijatelji ili tetka, ko bi vam mogao pomoći ukoliko bude potrebe za tim.

Opravdani izostanak zbog mentalnog zdravlja

Oregon je jedna od američkih država s najvećim brojem samoubistava u poslednje tri decenije. Zbog toga je grupa od četvero mladih aktivista naporno radila kako bi novi zakon o opravdanim izostancima stupio na snagu.

Naime, od jeseni će se u školama u ovoj državi na listu opravdanih izostanaka uvrstiti i izostanci zbog problema s mentalnim ili bihevioralnim zdravljem. Do sada je zakonom bilo dozvoljeno izostati s nastave zbog fizičkih problema ili bolesti đaka ili članova njihove porodice, odnosno odlaska zubaru ili doktoru urgentne medicine. Za takve su potrebe đaci imali na raspolaganju do pet dana u periodu od tri meseca, a ukoliko bi izostali više od toga, direktoru škole bilo je potrebno predočiti rukom napisanu ispričnicu.

Ovde se ne radi o razlozima poput danas mi se ne ide u školu, nego o istinskim poremećajima i okolnostima koje imaju jasan uticaj na zdravlje đaka. U okolnostima u kojima živimo postoji stigma, predrasude i sram i zbog toga nismo u stanju sistematski pomoći učenicama i učenicima kojima pomoć treba, kaže Chris Bouneff, direktor Nacionalne alijanse za mentalne bolesti države Oregon.

Mnogi, pak, tvrde da je i do sada tehnički bilo moguće opravdano izostati s nastave, pod uslovom da učenici lažu o svojim simptomima. Takođe navode kako će izostanak zbog problema mentalnog zdravlja nositi negativnu konotaciju, a možda i pružiti đacima dodatni izgovor da ne dolaze u školu. U Oregonu je, naime, broj izostanaka među najvećima u SAD-u: u školskoj 2015/16. više od šestine dece bilo je hronično odsutno s nastave.

Izvor: Mindshift: Oregon Students Allowed To Take ‘Mental Health Days’ as Excused Absences

Školegijum

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top