Uvrede – rane koje godinama krvare: Kako se ne obazirati?

pixabay.com

Lifestyle

Uvrede – rane koje godinama krvare: Kako se ne obazirati?

Jedna izreka kaže kako pametan čovek pređe preko uvrede, dok se budala zapali zbog nje. Dakako, bilo bi lepo kada bismo svi bili pametni i bez problema prelazili preko uvreda, ali u nekim situacijama to ipak nije moguće.

Priznajemo, teško je s uvredama. One mogu ostaviti trag u našoj svesti, rane koje će krvariti danima pa čak i mesecima. Neke su takve da ih se sećamo celi život i zapravo svakog puta kada ih se setimo, rana na nekom mestu počinje opet krvariti.

No, mnogo toga zavisi i o našim karakternim osobinama, odnosno koliko smo otporni da tuđe reči, pre svega na ružne reči, jer uvreda definitivno pripada u tu kategoriju.

Zavisi o tome ko nam je dobacio uvredu, kakva je ta uvreda bila, tko se u njoj spominje te o vremenu u kojem se pojavila jer nekih dana smo jednostavno više osetljivi.

Ne uzimajte je k srcu
Kada ružne reči upijamo u svoje srce, oko njega se stvara svojevrsna nevidljiva ograda, zid koji sprečava da energija svemira ili, ako je radije nazivate, božanskom energijom, onda božanska energija ne može ulaziti u vas. Bez obzira ko vam što kaže, izbor je vaš hoćete li te reči pustiti u vaše srce ili ne.

Kada nas neko uvredi, krivica nije u toj osobi već u nama jer njoj dajemo snagu i moć da nam uzdrma temelje. Ako nemamo dobre i jake temelje, kako ćemo se odupirati potresima koji se kroz život stalno događaju?

Postavite se u cipele druge osobe
Postoji indijanska izreka koja kaže da niko nikome ne sme suditi ako pre nije mjesec dana hodao u njegovim mokasinama. Osoba koja baca uvrede oko sebe nije sretna osoba i verovatno ima duboko ukorenjen probleme u porodici, poslu, sa zdravljem ili što god to bilo.

Probajte se zamisliti u njenom životu i znajte da, kada su oči zamagljene ljutnjom, ljubomorom, ili što god to bilo, ta osoba verovatno ne vidi realno stanje stvari i zato vas je uvredila.

Pokažite milosrđe
Još je jedna izreka: ko tebe kamenom, ti njega kruhom. Ako vas neko ošamari, pokažite mu drugi obraz. Ljudi na to danas nisu navikli i velika je verovatnost da će vas zapamtiti.

Osim toga, nikada ne znate šta život nosi, možda i vama jednog dana bude potrebna jednaka količina milosrđa.

Nasmejte se
Osmeh je zaista odličan lek za mnoge boljke. Probajte celu, na prvi pogled uvredljivu situaciju okrenuti na humor, duhovitost.

Smeh je poput sunca koje može rasterati oblake, a oblaci su ljutnja i tuga zbog uvrede.

Ponovno volite
Stisnite tipku za resetiranje i ne dajte da neka glupost, a uvreda to najčešće jest, ugrozi vaš odnos s osobom do koje vam je stalo. Brzo zaboravite i nastavite dalje.

Ako se ista uvreda opet ponovi, napravite distancu, ali ne zaboravite voleti ni izdaleka.

Izvor: vitfitlab.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top