Uprkos činjenici da Frida Kalo nije bila sigurna u svoje osobine, umetnica je odbijala da ih sakrije šminkom. Prikupili smo nekoliko ključnih rituala, kojima je Frida Kalo pokazala svoj kompleksan odnos sa lepotom.

1. Igranje sa androgenim stilom

U svojim slikama, Frida je često preuveličavala čelo i brkove, naglašavajući dvojnost muškog i ženskog. Privukla ju je androgena pojava, iako nije bila zadovoljna njome. Ona je izjavila da je nezadovoljna što ima prilično naglašene muške osobine: „Kod mog lica volim obrve i oči. Ne sviđa mi se sve ostalo. Imam čak i brkove.“

2. Crvena kao simbol zdravlja

Kritičari su pažljivo analizirali Fridine slike i pronašli vezu između vlastitog zdravlja i upotrebe crvene. Kada se preselila u San Francisko, koristila je sjajno rumenilo i crveni ruž na autoportretima. U najgorim periodima njenog života, kada je bol u leđima bila nepodnošljiva, prikazivala se kao bleda, siva i bezbojna. Sama umetnica je izjavila da crvena boja znači erotizam i protest za nju. Frida je jako volela ruž i uvek je ostavljala otisak usana na ljubavnim pismima i fotografijama koje je slala svom voljenom. Na primer, 1939. poslala je voljenom Nikolasu Muraiu pismo u kome se nalazili mnogo otisaka njenih usana: „Šaljem milione poljubaca za tvoj prelep vrat kako bi bilo bolje. Tebi, moj najdraži Nik, moje srce, krv i priroda. Obožavam te.“

3. Olovka koja naglašava obrve

Nakon Fridine smrti 1954. godine, njen suprug Diego Riviera zatvorio je svoje kupatilo i spavaću sobu kako bi što duže očuvao identitet. Godinama kasnije, posle njegove smrti, istoričari umetnosti su obnovili sva sredstva koja je koristila. Ona je preferirala Revlon: stavljala je debeli sloj pudera, a zatim pirinčani prah. Za nokte je birala nijanse „Orchids to You“ ili „Raven Red“ i sviđala joj se nijansa ruža „Everything Rosy“. Ona je odbila da ukloni brkove iznad usne, a takođe je naglašavala i obrve posebnim olovkom i crnim pigmentom koji stimuliše rast kose.

4. Prvi trendseter

Frida je bila potpuno nesigurna u svoj osmeh zbog iskrivljenih zuba koji su bili pokvareni zbog njene ljubavi prema rakiji i slatkišima. Ali, umesto da ih skriva, ona je razmetala svoju jedinstvenost. Stvorila je dva seta proteza, jedan od zlata i drugi od dijamanata. Oba su izgubljena, ali su ostala živopisan primer kako se bilo kakva nesavršenost može pretvoriti u dostojanstvo.

5. Ljubav prema oštrim mirisima

Prijatelji Fride su uvek govorili da su znali da je ona u blizini jer se osećao miris jasmina i meda sa dodatkom karanfila. Koristila je parfem Shocking by Elsa Schiaparelli. Parfem je bio skandalozan – javnost je bila ogorčena pakovanjem u obliku ženske figure. Frida nikada nije prikrivala činjenicu da je privlačilo žensko telo, a njena biseksualnost se čak odrazila na nekoliko slika. Jedno od najpoznatijih dela, „Two Nudes in the Forest“, navodno je inspirisano njenom aferom sa glumicom Dolores del Rio.

6. Sveže cveće kao simbol plodnosti

Brendirana cvetna kruna nije bila samo detalj slike – svaki cvet je bio simbol plodnosti. Obično je birala cveće iz vlastitog vrta, koje će uskoro cvetati. Plodnost i cveće bile su opsesivne ideja Fride i to se videlo u mnogim radovima, jer je očajnički želela da bude majka. Umetnica je tri puta zatrudnela, ali nikada nije mogla da rodi zbog pobačaja.

Izvor: Ženski magazin