Sve o raku od kog je umrla majka koja je rodila sina uprkos opakoj bolesti otkrivenoj u trudnoći

Lepota i zdravlje

Sve o raku od kog je umrla majka koja je rodila sina uprkos opakoj bolesti otkrivenoj u trudnoći

Ana Đoković, majka koja je uprkos raku grlića materice odlučila da rodi dete preminula je nakon borbe sa opakom bolešću

U četvrtom mesecu trudnoće Ana je saznala da boluje ode invazivnog karcinoma grlića materice.

Uprkos mišljenjima nekih lekara da bi trebalo da prekine trudnoću, Ana je rodila dete, sina Vukotu.

Rak grlića materice spada u vrlo rasprostranjene vrste tumora i vrlo je podmukao jer u početku ne daje nikakve simptome.

Ova vrsta raka se sporo razvija ali trudnoća može da ubrza njegov razvoj zbog povećane cirkulacije krvi i hormonalnih promena. Zbog trudnoće doktori uglavnom ne mogu da prate rast tumora niti fizički da ispitaju tumor pre porođaja. U situaciji trudnoće moguće je da se samo prati razvoj bolesti i porođaj planira što je pre moguće.

– U početku, čak i godinama može da ne bude nikakvih simptoma. Posle toga kreće iscedak i ono što je tipično je kontaktno krvarenje ili krvarenje prilikom seksualnog odnosa. To već govori o nekoj uzapredovaloj fazi bolesti. U ranoj fazi, te pred maligne promene u onoj situaciji kada već može da se spreči nastanak karcinom ne daje nikakve tegobe, istakla je doktorka specijalista ginekologije Aleksandra Kostić.

Preventivni pregledi u ovom slučaju su nešto što može da vas zaštiti od pojave ove podmukle bolesti.

– Jednom godišnje je sasvim dovoljno da se rade kontrolni pregledi i ono što je bitno je zaštita – kondom! Uzročnik karcinoma grlića materice je HPV virus koji se prenosi polnim putem. Nikada ni kondom ne može da vas žaštiti u potpunosti jer je jedan deo kože nepokriven kondomom, ali u preko 90 odsto slučajeva on je barijerna zaštita i to je na prvom mestu prevencija, savetuje doktorka.

– Faktori rizika su promiskuitet, nizak imunitet (kada je imunitet dobar organizam će se sam izboriti s virusom, ali ako je slab onda je to korak ka bolesti), pušenje takođe povećava rizik od dobijanja raka grlića materice, ali pre svega ako osoba dođe u kontakt s virusom, kaže doktorka i naglašava: – Prvo moramo da imamo virus da bismo pričali o nastanku karcinoma!

Pregled koji svaka žena treba da obavi jednom godišnje treba da obuhvata sledeće:

– Papanikolau test i kolposkopija, a u sumnjivim situacijama može da se uradi i HPV tipizacija, savetuje doktorka Kostić.

– Postoje tri tipa HPV virusa, sa visokim, srednjim i niskim onkogenim potenciijalom. Ako žena utvrdi postojanje virusa u telu to ne znači da će ona dobiti karcinom. To su osobe koje treba češće da se kontrolišu, znači da su one u povećanom riziku i da treba da prate stanje.

U Srbiji je statistika zabrinjavajuća. Godišnje oboli oko 1.500, a umre 600 žena, što našu zemlju stavlja na neslavno treće mesto u Evropi po broju obolelih i umrlih u Evropi.

Govoreći jezikom brojki, praktično svaki dan se rak grlića materice dijagnostikuje kod pet žena, a nažalost dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top