Svaki dan treba jesti banane. Evo zbog čega

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Svaki dan treba jesti banane. Evo zbog čega

Postoji li popularnije voće od banana? Teško. Dostupne su na svakom koraku, dolaze u priordnoj ambalaži, jednostavne su za konzumaciju

Redovna konzumacija banana ima veliki pozitivan uticaj na zdravlje. Banane su bogate prirodnim šećerima, vlaknima, kalijem, kalcijem i vitaminima C, A i B6.

Zrele banane sadrže TNF (faktor nekroze tumora) koji pomaže uništiti abnormalne stanice u telu, zaustavlja rast tumora i jača vezu između imunog sistema i ćelija. Banane sa smeđim mrljicama su najzdravije upravo zbog faktora TNF, no imaju i još neka svojstva.

Zbog toga što su bogate vlaknima, banane podstiču rad creva i osiguravaju dobru probavu. Dodatni plus je njihova mekoća i sluzavost koje oblažu creva i sprečavaju iritaciju. Kalij iz banana regulira, odnosno snižava visoki krvni pritisak te čuva zdravlje srca. Kada imamo povišenu telesnu temperaturu banane će pomoći sniziti je.

Triptofan iz ovog egzotičnog voća koje se udomaćilo u domovima širom sveta pomaže nam opustiti misli i boriti se protiv depresije. Isto čini i njihova vesela žuta boja.

Pojedemo li dve banane sat vremena pre treninga osiguraćemo energiju potrebnu za fizički napor jer banane sadrže sve potrebne vitamine i minerale. Bogate su i magnezijem koji će sprečiti bolne grčeve, česte nakon teških treninga.

Banane su odličan izbor za međuobrok, a vrlo se uspešno od njih rade kolači, hleb i sladoled.

Izvor: rtl.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top