Zašto su deca rođena u septembru posebna

pixabay.com

Lifestyle

Zašto su deca rođena u septembru posebna

Istraživanje objavljeno u „National Bureau of Economic Research“ otkrilo je da su deca rođena u septembru često uspešnija tokom školovanja

Leto se bliži kraju, vrućine su popustile. Odlično je vreme za rođenje deteta pa se sve mame s terminom porođaja u septembru mogu smatrati sretnicama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su deca rođena u septembru posebna.

1. Vrlo verovatno će biti uspešna u školi

Istraživanje objavljeno u „National Bureau of Economic Research“ otkrilo je da su deca rođena u septembru često uspešnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije dece u razredu, a to često vodi do akademskog uspeha jer u nižim godinama i šest meseci čini veliku razliku.

2. Verovatno će biti uspešnija u sportu

Školski uspeh nije jedina prednost dece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su deca rođena u ovo doba često uspešnija i u sportskim aktivnostima.

– Kod dece rođene u severnoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju – izjavio je dr. Gavin Sandercock s Univerziteta Essex.

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju kako je veća izloženost vitaminu D dok su još u materici jedan od mogućih faktora za sportski uspeh.

3. Manje je verovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu „PLOS One“ deca rođena u septembru ređe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tačan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mesecu

Septembar je mesec s najviše rođene dece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama.

Nekoliko naučnika uporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su kako je septembar najpopularniji mesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim blagdanima. Smatraju kako je to vreme kad je najveća verovatnost da će žena začeti.

Prema Mattu Stilesu, koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014., najviše dece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

5. Verovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije leti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska deca.

6. Manja je verovatnost da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kojem su deca rođena u septembru uspešnija u školi pokazalo je i da će ta deca imati manje problema sa zakonom nego deca rođena u avgustu.

– Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspeh u pitanju. Tako će verovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloljetni kriminalci – naveli su autori istraživanja.

Izvor: bebe.avaz.ba

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top