5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju dece

Kuća i porodica

5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju dece

Iako je japanski stil roditeljstva drugačiji od našeg, ove trikove možemo ‘ukrasti’
Japanska deca su među najzdravijom i najsretnijom decom na svetu, otkrilo je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu The Lancet.

Rezultati istraživanja takođe su otkrili kako japanska deca imaju najduži životni vek.

Iako je japanski stil roditeljstva malo drugačiji nego naš, postoji nekoliko opštih trikova koje definitivno nije loše isprobati ukoliko ih već ne praktikujete.

1. Pohvala za trud, a ne za sposobnost

U Japanu, dete je uvek pohvaljeno za svoj trud, a ne svoju sposobnost. Takav način ohrabrenja i pohvale vredi čak i kada dete ima problema s nečim jer roditelji veruju kako će dete tada truditi još više.

2. Poštovanje na prvom mestu

Malo je verovatno da ćete videti japansko dete kako ima ispade besa nasred prodavnice. Japanski roditelji od najranijeg doba uče decu da budu puni poštovanja prema starijima i da razmišljaju kako njihovo ponašanje utiče na druge.

3. Ako nije daleko, hodaj

U Japanu je najnormalnije videti male školarce kako hodaju u školi sami. Više od 98 posto dece pešači u školu, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. U Japanu uopšteno vredi to pravilo, zato japanski roditelji od početka uče svoje mališane kako na većinu mesta mogu doći koristeći svoje noge. Ako nije daleko – hodaj!

4. Nema galame

U Japanu je reč za disciplinu ‘shitsuke’. Ta reč se može približno prevesti kao ‘odgoj’. Umesto deranja, u japanskom disciplinovanju dece, uvek vredi pravilo razmišljanja o posledicama onoga što je dete napravilo.

5. Samostalnost od početka

Od najranije dobi, decu u Japanu uči se da budu samostalna i samopouzdana. Upravo zbog toga japanski mališani od početka pomažu roditeljima u kućanim poslovima, a i u vrtiću i školi nastavljaju s takvim navikama.

Izvor: miss7mama

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top