RAK GRLIĆA MATERICE UZEO JE I MISICU DIJANU: Ovih 5 simptoma ukazuju NA OVAJ RAK

pixabay.com

Lepota i zdravlje

RAK GRLIĆA MATERICE UZEO JE I MISICU DIJANU: Ovih 5 simptoma ukazuju NA OVAJ RAK

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može sprečiti.

Jo’s Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića materice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest.

1.Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića materice je neuobičajeno krvarenje – tokom ili nakon se*sa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.
Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

2. Neobičan vaginalni iscedak

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno da primetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu.
Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka.

3. Neprijatnost ili bol tokom se*sa

Bol za vreme se*sa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom se*sualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

4. Bol u donjem delu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa, posetite ginekologa.

5. Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše kako bi trebalo.
Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem lekaru što pre.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

6. Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lekaru što pre, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Takođe je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovno testirate.

Izvor: Index.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top