Usvojio curicu s Downom koju je 20 porodica odbilo prihvatiti

Kuća i porodica

Usvojio curicu s Downom koju je 20 porodica odbilo prihvatiti

Luca Trapanese je homoseksualac, katolik i samohrani otac navikao rušiti ustaljene društvene norme. Često gostuje na televizijskim emisijama kako bi pričao o usvajanju u gay populaciji

Živi u talijanskom Napulju. U javnim debatama susreće mnoge koji se protive ideji da homoseksualci usvajaju decu. Takve situacije koristi za razvijanje komunikacije, a insistira kako usvajanje jednomesečne devojčice Albe sa sindromom Down nema nikakve veze s rušenjem stereotipa.

Kaže kako je jednostavno želeo porodicu. Čuvši da je Albu odbilo posvojiti 20 poridica znao je da je čekao upravo nju, prenosi Upworthy.com.

Iako mnogi smatraju kako je ideja o brizi za dijete s teškoćama izazovna, Luca je bez oklevanja otvorio svoje srce i dao dom malenoj Albi. Znao je koliko je teško živeti s bolešću, a toga je postao svestan u ranom detinjstvu kad mu je najbolji prijatelj dobio dijagnozu karcinoma.

– Kad sam imao 14 godina moj najbolji prijatelj Diego otkrio je da ima karcinom u terminalnoj fazi. Odlučio sam da ga nikad neću napustiti. Čak sam s njim išao u bolnicu, pomagao sam mu sa zadaćama i uvek sam bio tu kad me trebao – rekao je Luca za BBC. Nastavio je kako su Diegovi roditelji morali raditi, pa je on više boravio s prijateljem.

– Ostao sam uz njega kroz celo to stravično i tužno iskustvo do samog kraja. Iako smo bili deca, obojica smo bili svesni tragične situacije. Diego je bio moj najbolji prijatelj i sve bih učinio da mu pomognem. Zbog njegove smrti sam shvatio što znači živeti s bolešću. Zato sam počeo volontirati u crkvi u Napulju kako bih pomogao teško bolesnim ljudima i deci s invaliditetom – nastavio je on.

Zahvaljujući volontiranju i pomaganju potrebnima, Luca je shvatio šta želi raditi u životu. U dobi od 25 godina pridružio se bogosloviji kako bi postao sveštenik, no te je planove poremetila nenadana ljubav prema muškarcu kojeg je sreo. Luca ne žali što je napustio bojgosloviju er je nakon toga s partnerom proveo 11 godina, a zajedno su u Napulju osnovali dobrotvorno društvo. Često su razgovarali o porodici i želji da usvoje dete s teškoćama.

No pre nekoliko godina par je prekinuo i Luca je započeo samački život. I dalje je želeo postati otac, no u Italiji je u to vreme samcima bilo onemogućeno usvajanje. Početkom 2017. godine promenio se zakon i konačno je mogao aplicirati kao usvojitelj. Iako su mu rekli da će moći dobiti samo dete s teškoćama ili ozbiljnom bolešću, Luka je bio sretan s takvom opcijom. Zahvaljujući ličnom iskustvu znao je da ima snage i mogućnosti brinuti se o problemima kakve god to buduće dete imalo.

– U julu 2017. godine nazvali su me sa suda. Rekli su da imaju devojčicu za mene. Njeno je ime Alba i bila je stara samo 30 dana. Imala je sindrom Down i biološka majka ju je napustila. Dodatno, još 20 porodica odbilo ju je usvojiti. Susprezao sam radost i odmah pristao. Odjurio sam u bolnicu kako bih je preuzeo. Bila je tako sićušna u krevetiću. Čim sam je primio u naručje, preplavila me radost. Odmah sam je doživio kao svoju kćer. To je bilo prvi put u životu da sam držao u rukama novorođenče. Pre toga uvek sam se bojao dotaknuti tako maleno dete no kad sam prvi put držao Albu, znao sam da sam bio spreman postati joj ocem – kazao je.

Želeo je s Albom prvih nekoliko dana provesti sam, pa ju je odveo do porodične kuće na selu kako bi se povezali.

– To su bili jako slatki trenuci, prisetio se. Organizovao je zabavu kako bi je upoznao s članovima svoje porodice i prijateljima, koji su je odmah prihvatili s ljubavlju.

– Alba ima snažan karakter i ponekad zna biti jako tvrdoglava. Celog dana bi se samo igrala i plesala. Voli biti s drugim ljudima, pa često šećemo u parku, odemo u muzej ili je čak povedem na posao. Obožava to, kazao je ponosno tata.

– Alba je u potpunosti revolucionizirala moj život. Sad se sve vrti oko nje. Donela mi je sreću i osećaj ispunjenja. Ponosan sam što sam joj tata. Ona nikad zbog svog stanja nije bila moj drugi izbor, nego sam je želio kao kćer. Teško je biti samohrani otac, no imam prijatelje čiji su partneri po čitav dan na poslu i takođe se bore kao i ja. Mislim da je uopšteno teško biti roditelj. Sad za sebe vidim budućnost. Ostatak života ću biti s detetom kojeg volim i zajedno ćemo napraviti puno fantastičnih stvari – dodao je.

Izvor: 24sata.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top