Dr Nestorović o epidemiji dečijih glista i vaški: „Evo zašto pacijentima preporučujem seme bundeve“

pixabay.com

Kuća i porodica

Dr Nestorović o epidemiji dečijih glista i vaški: „Evo zašto pacijentima preporučujem seme bundeve“

Epidemija dečijih glista i vaški po beogradskim vrtićima čini se da nije nova vest.

Vaške i dečije gliste su imale generacije i pre 50 godina, a imaju ih i današnja deca. Pa, u čemu onda grešimo i kako se uopšte dobijaju gliste?

– Glavni razlog je nepranje ruku posle WC-a. Jaja parazita se nalaze u fecesu (izmetu), pa kad dete posle nužde ne opere ruke, odmah će zaraziti i drugo dete. – kaže za „Telegraf“ dr Branimir Nestorović.

Kako kaže, dve su najčešće vrste dečijih glista – manje i veće.

– Velike gliste ako se ne leče na vreme mogu dovesti dete do anemije, bolova u stomaku, epizoda proliva i zatvora. Sitne gliste daju jak svrab, što bi se reklo pundravce u zadnjici. – nastavlja.

Iako je terapija vrlo efikasna, glavnu grešku koji roditelji prave jeste što i sami ne piju tu terapiju.

– Ako se neko u porodici inficira, svi će se inficirati u krug, pa zbog deteta koje ima gliste cela porodica mora piti terapiju u trajanju od 2 do 3 dana.

Dr Nestorović deci obično daje da jedu semenke od bundeve koje su jedno od najefikasnijih oružja u borbi sa glistama.

– Semenke su idealne za bubrežne kolike, bolove u stomaku i izbacivanje glista jer ih parališu.

Vaške i gliste su pratioci svakog kolektiva, a posebno u ratnjim okruženjima kada opadne nivo higijene.

– I vaške i gliste žive svuda. Dovoljno je samo malo nehigijene i prvo dete koje se zarazi, zaraziće drugu u roku od 5 minuta. Zato bi vaspitačice u vrtićima trebalo strože da insistiraju na pranju ruku pre obroka, baš kako se kaže – pre i posle jela i pražnjenja tela. – zaključuje u razgovoru za „Telegraf“ dr Branimir Nestorović.

A evo nekoliko saveta kako da zaštite dete od vaški:

– Svakodnevno pregledanje kose – čak i ako dete ne svrbi glava, to ne znači da nema vaške. U velikom broju slučajeva se dešava da je dete zaraženo, a ne postoji iritacija.

– Upotreba esencijanih ulja – na kosu mališana nanosite ova ulja jer odbijaju vaši. Važno je često menjati mirise jer se ovi insekti lako navikavaju na određene note, pa onda zaštita neće imati efekta. Preporučuju se ulja čajevca, nane, lavande ili ruzmarina.

– Preventivno prskanje sprejevima ili losionima protiv vaši – čak i kad pregledom ne uočite da postoji prisustvo vašaka, koristite ova sredstva. To što vaše dete ih danas nema, ne znači da ih sutra neće dobiti od nekog drugog deteta.

– Upotreba gelova za kosu – upotrebom proizvoida za stilizovanje kose smanjićete mogućnost da je napadnu vaši. Ovi insekti „idu“ na čistu kosu, zato je bolje da vlas bude obložena nekim sredstvom.

T.T./Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top