Ne možete da zatrudnite? Otkrijte da li je problem u vama?

pixabay.com

Kuća i porodica

Ne možete da zatrudnite? Otkrijte da li je problem u vama?

Ako vi i vaš partner već duže vreme bezuspešno pokušavate da dobijete bebu, ne možete da se ne zapitate da jedno od vas dvoje nije sterilno. Po pravilu žene su prve te koje pomisle da je problem u njima.

Postoje dve vrste neplodnosti kod žena:

Primarna
– Kada osoba koja nikada u prošlosti nije zatrudnela ima poteškoća sa začećem.

Sekundarna
– U slučaju kada je osoba u prošlosti imala jednu ili više trudnoća, a sada ne može da ostane trudna

Pre nego što se uputite kod lekara, prvo proverite da li posedujete neki od ova četiri naizgled bezazlena simptoma koji mogu ukazati na probleme reproduktivnog sistema.

1. Neredovni ciklusi
Jedan od ključnih znakova problema s neplodnošću je neregularni menstrualni ciklus. Menstruacije koje se pojavljuju veoma retko, prečesto ili potpuno izostaju su nepogrešiv znak da ne ovulirate redovno, što otežava začeće.

Konkretno, redovni ciklusi koji su iznenada ili preobilni ili nedovoljno obilni, kao izuzetno bolne menstruacije mogu biti pokazatelj da postoji problem.

S druge strane, ovi simptomi mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom ili hormosnkim disbalansom.

2. Maljavost na „čudnim mestima“
Pojava dlačica na iznad usana, na bradi, vratu ili stomaku, takođe mogu biti znak neplodnosti. Najverovatnije je reč o sindromu policističnih jajnika.

Sindrom policističnih jajnika pogađa jednu od pet žena i utiče na način funkcionisanja jajnika, usled čega je ženi često izuzetno teško da zatrudni.

3. Valunzi
Ako neprestano osećate vrućinu ili vam celo telo iznenada preplavi talas vreline, a niste prešli 45. godinu, moguće je da se suočavate sa preranom menopauzom ili perimenopauzom.

Rana menopauza, koja označava kraj plodnih godina žene, jedno je od najtežih stanja za lečenje plodnosti i zahteva momentalnu intervenciju.

4. Bol u karlici – posebno tokom seksa
Ako vas tokom seksa neprestano boli karlica, ili se isto osećate kada idete u toalet, postoji velika šansa da imate endometriozu. Endometrioza je stanje gde se komadići endometrijuma – unutrašnje sluznice materice – nalaze izvan materice.

Uobičajeni simptomi uključuju izuzetno bolne cikluse, bolan seks, bol u donjem stomaku ili karlici čak i kada nemate menstruaciju, a ponekad i krvarenje između perioda.

Bol u karlici i stomaku takođe može biti simptom i seksualno prenosivih bolesti.

Doktori preporučuju da se ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju, a primetite jedan od ovih simptoma, obavezno javite svom ginekologu.

Izvor: telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top