6 razloga zašto je lepo imati starijeg brata

pixabay.com

Kuća i porodica

6 razloga zašto je lepo imati starijeg brata

Bez obzira na to da li je vaš stariji brat blizak sa vama ili ne, jeste li slični ili potpuno različiti, postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaš on dar i blagoslov.

Uzor i primer
Stariji brat je uzor, on je važan, hrabar, sve zna i ume. Naravno, zato ponekad upada u nevolje. Ali i tim nevoljama se divite, kao i sposobnosti brata da se iz njih izvuče. Posredno učite i kroz njegove pogreške i kroz njegove uspehe.

Zaštitnik
Iako mu godi vaše divljenje, brat ima potrebu da vas zaštiti, pa čak i od samoga sebe. Da, u ranoj će vas mladosti nagovarati na gluposti, bićete njegov štitonoša i alibi. Ipak, kako vreme prolazi, brat vam neće dozvoliti da znate sve i učestvujete u svemu. Držaće vas na distanci onoliko koliko je potrebno da budete sigurni u njegovim očima. Kasnije, u životu, već će svi znati da ste vi njegov brat ili sestra, i da s tim nema šale.

Savetnik
Brat savetuje. Tačnije, gnjavi dok savetuje. Nemoguće mu je izmaći. Ako brat smatra da vas treba posavetovati, bude li trebalo vezaće vas za stolicu dok ne čujete sve što je naumio. Iza svega stoji odgovornost i ljubav prema vama.

Najbolji prijatelj
Bratu se možete poveriti. Na svaku temu. On je najbolji prijatelj. Onaj koji će vas zbog vaše tajne zafrkavati sve dok ga ozbiljno ne zamolite da s time prestane. Brat je najzabavniji prijatelj. Odvešće vas na kuglanje onda kad biste se najradije pokrili ćebetom po glavi. Pokazaće vam celi niz rešenja vašeg problema, iako možda dobar deo nije primenjiv. Naći će načina da budete „muško“ iako ste mu možda sestra. Ako ste mu brat, stegnuće vas oko vrata tako da ćete odmah zaboraviti na emocionalnu bol.

Podrška
Imati brata znači imati životnu podršku. Kad vas u detinjstvu i mladosti roditelji „pozovu na red“, krajičkom oka potražićete brata. Ubrzo ćete mu se izjadati, a on će vas potapšati uz rečenicu; „Sve sam to prošao…“ Znate da nije uputno baš uvek i na svakoga požaliti se bratu, jer njegova reakcija može biti preterana. Svejedno je prava satisfakcija već sam osećaj koliku vam moć pruža bratova ljubav.

Odanost
Da vam celi svet okrene leđa, brat to neće učiniti. Možda će ga život odvesti dalje od vas, možda se više nećete tako dobro razumeti, možda se neće slagati s vašim izborima, ali postoji bratski, muški princip, po kom on zna šta je njegova „dužnost“. Koliku će vam pažnju pritom ukazati zavisi o njegovoj prirodi, ali jedno je sigurno – dobar vas brat nikada neće zaboraviti.

IZVOR: kidsinfo.ba

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top