Psi mogu prepoznati lošu osobu, sada je to i naučno dokazano

pixabay.com

Lifestyle

Psi mogu prepoznati lošu osobu, sada je to i naučno dokazano

Psi mogu namirisati strah, ali mogu li namirisati istinu?

Možda je vaš pas i pametniji nego što mislite. Ispostavlja se da su psi veoma dobri u proceni ljudskog ponašanja. Tako barem tvrdi nauka. Tim koji predvodi Akiko Takaoka sa Univerziteta u Kjotu, Japan, proveo je studiju koja otkriva da psi zaista znaju da li vam treba verovati ili ne.

Studija je rađena tako što su psi bili izloženi prevari u ime nauke. Ljudi već dugo znaju da će psi trčati prema predmetu na koji im pokažete rukom. Istraživači su iskoristili ovu informaciju u svojoj studiji. Tokom eksperimenta, pokazivali su na kontejner koji je bio napunjen skrivenom hranom. Naravno, pas je trčao prema kontejneru. Zatim bi pokazali na kontejner koji je bio prazan. Psi bi otrčali prema njemu, ali bi otkrili da tamo nema hrane.

Treći put kada su istraživači pokazali na kontejner sa hranom, psi su odbili da idu do kontejnera. Oni su znali da osoba koja pokazuje nije pouzdana na osnovu svog ranijeg iskustva. 34 psa su korištena za eksperiment, i nijedan pas nije otišao do kontejnera treći put. Ovaj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati lažljivca.

Drugim rečima, ako lažete svom psu, on će formirati mišljenje da vam ne treba verovati i u skladu s tim će se i ponašati . „Psi imaju mnogo sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili. Njihova socijalna inteligencija je evoluirala tokom njihovog dugog suživota sa ljudima,” kazala je Takaoka, koja je takođe bila iznenađena brzinom kojom su psi zaključivali da je neka osoba nepouzdana.

John Bradshaw sa Univerziteta u Bristolu, VB, koji nije bio uključen u ovu studiju, kaže da rezultati ukazuju na to da psi preferiraju predvidljivost. Kada su postupci nedosledni, psi postaju nervozni i uznemireni.

Istraživači planiraju ponoviti eksperiment tako što će zameniti pse vukovima jer su vukovi u bliskom srodstvu sa psima. Cilj je da se utvrde duboki efekti pripitomljavanja pasa.

Izvor: Good.is/buka

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

To Top