Nezapamćen zločin u okolini Zadra

pixabay.com

Kuća i porodica

Nezapamćen zločin u okolini Zadra

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucenjivali su je snimcima seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudija ih je pustio na slobodu!

Zadarska policija podnela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okoline Zadra zbog sumnje da su od avgusta prošle do jula ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju devojku iz njihovog mesta.

Mladići je nisu “samo” silovali, nego su ta silovanja snimali mobilnim telefonom i tim snimljenim filmovima je godinu dana ucenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz pretnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. Kako bi je dodatno uverili u svoje namere, 15-godišnjakinju, a kasnije i kao 16-godišnjakinju, pretukao je u nekoliko navrata njen bivši dečko koji je ujedno bio i jedan od silovatelja.

Za teška kaznena dela protiv polne slobode, za polni odnos bez pristanka, bludne radnje, pretnje, fizičke povrede i iskorištavanje dece za pornografiju na štetu maloletnice policija je prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka. Petorica su iz istog mesta, a dvojica žive u komšiluku.

Policija je prošli petak privela petoricu mlađih punoletnika, bez dvojice osumnjičenih maloletnika, a nakon što su u subotu ispitani u Županijskom državnom tužilaštvu i kod sudije istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode. Sudija istrage Ivan Marković, prema neslužbenim informacijama, nije našao razloge zašto bi petoricu osumnjičenih silovatelja zadržao u istražnom zatvoru, iako im je odredio mere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom ovog strašnog nasilja, koja inače živi s njima u istom mestu!

Devojčica je, kako neslužbeno saznajemo, postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja sedmorice mladića od leta prošle godine, kada joj je bilo 15 godina. Devojčica je bila dio istog društva koje se zajedno provodilo preko leta, a jedan od mladića među njima bio joj je bivši dečko. U jednoj večeri zajedničke zabave, na kojoj se konzumirao alkohol i droge, na 15-godišnjakinju su nasrnula trojica mladića. Među njima je bio i njen bivši momak. Odveli su je u jednu sobu, zaključali i potom je jedan 19-godišnjak silovao. Tada su nastali i prvi mobilnim telefonom snimljeni filmovi kojima će je kasnije ucenjivati. Na kraju je njen bivši dečko i istukao kako bi je “uverio” da o tome nikome ne govori.

Snimak je postao sredstvo ucene kojim je sedam mladića od maloletnice kasnije iznuđivalo seksualne odnose. Obećali bi joj da će snimak izbrisati ako ponovno pristane na seksualne odnose s njima, a kad bi ih ona odbila, oni bi joj pretili da će ga poslati njenim roditeljima, školskim prijateljima i drugima, te je tako “razotkriti”. Ucenjena, prestravljena i psihički izmaltretirana devojka je pod prisilom ponovno imala odnose s njima, a oni su to iznova koristili za snimanje novih filmova kojima su je opet ucenjivali i tako nastavljali užasnu psihičku torturu, zlostavljanje i seksualno iskorištavanje devojčice.

Prema saznanjima policije, u periodu od godine dana maloletnicu su grupno silovali u najmanje šest navrata. Samo jednom u takvom silovanju učestvovalo je dvoje mladića, u ostalim situacijama sudjelovalo ih je troje ili četvoro. Svih sedam ih nikad nije bilo zajedno. Prema maloletnici su se ponašali kao prema stvari, u jednoj situaciji su joj najprije doslovno rastrgali odeću, i potom je seksualno iskoristili. Kad ih je devojka na kraju molila da joj to više ne rade i da je ostave na miru, njen bivši dečko ju je krvnički isprebijao uz pretnju: “Ubiću te ako prijaviš ili ispričaš o ovome policiji ili bilo kome!”

Kako je cela priča dospela do policije, još nije poznato. Neki naši sagovornici kažu da žrtva iz straha nije htela govoriti o tome što je mesecima prolazila, niti obavestiti policiju, iako je već duže vreme bila depresivna, povučena, izgledala je loše i ni sa kim se nije htela družiti. Živela je u svakodnevnom hororu da će biti razotkrivena i osramoćena, a pritom niko nije znao kroz što prolazi i kako je njeni “prijatelji”, momci iz komšiluka, bešćutno iskorištavaju na najgori mogući način. Bojala se reakcije svoje porodice i sredine, a ponajviše nasilnika da bi je stvarno mogli ubiti.

Drugi naši izvori tvrde da je prijava policiji došla od strane Centra za socijalni rad koji je o strašnom zločinu prema maloljetnoj devojci saznao preko škole koju je pohađala i gde su neki nastavnici bili jako zabrinuti za njeno zdravstveno stanje. Policija je dojavu dobila u četvrtak i već u petak privela osumnjičene.

Službene informacije o celom slučaju pokušali smo dobiti od Hrvoja Viskovića, glasnogovornika Županijskog suda u Zadru, ali na naše pozive i poruke u nedelju nije ogovarao.

Strašan zločin prema devojci duboko je potresao celo mesto u okolini Zadra, ali i izazvao suprotstavljene reakcije. U petak kada je petorica osumnjičenih bila privedena, zajedno s njima ispred Prve policijske stanice u Zadru došli su i njihovi roditelji i rodbina, koji su navodno glasno negodovali na takav postupak policije, optužujući žrtvu da je ona svojim ponašanjem njihovim sinovima dala povod za seriju masovnih silovanja tokom godine dana.

Meštane s kojima smo razgovarali ipak je najviše šokirala odluka sudije Markovića da nakon ispitivanja pusti na slobodu osumnjičene za višestruka, dugotrajna silovanja maloletnice. Ne mogu verovati da im nije odredio istražni zatvor, odnosno da im je dozvolio da se vrate u isto mesto, u istu sredinu u kojoj živi i žrtva, i koja, da stvar bude još apsurdnija, još uvek nije sudski ispitana. Smatraju to ruganjem suda sa žrtvom, prepuštanjem žrtve počiniteljima da je dodatno zastrašuju i maltretiraju. Pitaju se kako će to uticati na maloletnu devojku, a kako na njenu porodicu u jednoj maloj sredini gde svako svakoga zna. Kako će reagovati roditelji osumnjičenika i šta će sve učiniti da prikriju dokaze, da žrtvu prikažu u najgorem svetlu, odnosno da je etiketiraju kao osobu “koja je zaslužila to što joj se dogodilo”.

Prema rečima naših sagovornika i reakcijama meštana na društvenim mrežama, osumnjičeni su svima dobro poznati kao nositelji delinkventnog ponašanja u mestu te kao saučesnici raznoraznih incidenata s elementima kaznenih dela koja su, kako tvrde, sustavno zataškani. O osumnjičenim mladićima govore kao o “tatinim sinovima”, deci uticajnih roditelja koji su angažovali “vojsku” advokata da ih zastupaju, u čemu su očito uspešni. Naime, uprkos brojnim dokazima, među kojima su bila i dva filma i nekoliko fotografija samih silovanja pronađeni na telefonima počinitelja, te snažnom angažmanu državnog tužilaštva i zadarske krim policije koji su u rekordnom roku uspeli sakupiti kritičnu masu dokaza, ispitati svedoke i identifikovati počinitelje, sudija Marković je odbio osumnjičenicima odrediti istražni zatvor.

Podsetimo, Ivan Marković bio je sudija istrage u slučaju teškog premlaćivanja 40-godišnjaka ispred noćnog kluba Hype u Zadru sredinom jula, kada su najmanje šestorica mladića teško pretukla vlasnika nekoliko zadarskih ugostiteljskih objekata, slomivši mu ruku i nos. Marković je tada odredio pritvor protiv petorice privedenih, a potom ih je jednog po jednog puštao na slobodu, iako je prvoosumnjičeni i kolovođa napada, sve vreme bio u begu. Prvoosumnjičenog je policija nedavno uhapsila na području Karlovca, no tužilaštvo protiv nikoga od njih još uvek nije podiglo optužnicu.

Grupno silovanje maloletnice u Zadru zadnji put je zabeleženo 2013. godine na plaži Kolovare kad su petorica mladića starosti od 16, 17, 18, 19 i 22 godine seksualno iskoristila 17-godišnju maturantkinju.

Preuzeto sa: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top