10 zaista čudesnih imena za dečake i devojčice

pixabay.com

Kuća i porodica

10 zaista čudesnih imena za dečake i devojčice

10 ženskih i muških imena koje znače ČUDO!

Svaki novi život na neki je način čudo, a neki roditelji to slave tako da svom detetu daju ime koje znači „čudo“. Izdvojili smo deset takvih predivnih imena za devojčice i dečake. Neka od njih su pomalo neobična za naše podneblje, ali mnogim roditeljima se to baš i dopada.

1. A(a)ron

Vrlo lepo ime za dečake koje potiče iz Biblije. Aaron je bio Mojsijev stariji brat i čuvar božjih zapovesti. Značenje imena je „čudesan“.

10 imena latinskog porekla: omiljena ženska i muška imena sa snažnim značenjem10 imena latinskog porekla: omiljena ženska i muška imena sa snažnim značenjem
Najlepša imena za dečake i devojčice – latinskog su porekla i vrlo su jedinstvena!
2. Iva

Često i jedno od najpopularnijih kratkih ženskih imena. Oblik je imena Ivana. Značenje imena je „Bog je milostiv“ ili „dar od boga“, što se može tumačiti i kao „čudo“.

3. Dorotea

Ovo žensko ime grčkog porekla ima isto značenje kao i ime Teodora, „dar božji“. Oba imena u osnovi su nastala od istih reči, theos, što znači „Bog“, i reči doron, što znači „dar“. Ostali su oblici ovog imena Dora, Dorja i Doroteja.

4. Matej

Klasično muško ime koje u Hrvatskoj ne gubi svoju popularnost. Značenje ovog imena grčkog porekla nastalo je od grčke reči matthias, što znači „božji dar“. Ostali oblici ovog imena su Mate, Matko, Mateja, Mateo, Mato, Matija, Matea.

5. Mira

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najverojatnije je nastalo od reči mir. Poznato je i mišljenja da je ime Mira umanjenica od imena Mirela. Prema latinskom tumačenju, Mira znači predivna. No u engleskom jeziku to ime može biti skraćenica od reči miracle (čudo). Ime slično imenu Mira, takođe ima isti korijen kao reč miracle. Ipak, ovo ime je špansko, ali ima isto značenje – čudo.

6. Mikel(a)

Još jedno ime s ovim značenjem je verzija imena Mihael. Muška varijanta je Mikel, a ženska Mikela.

7. Milagro(s)

Ime koje mnogima zvuči poznato iz španjolskih sapunica. Milagro je muško, a Milagros žensko ime, a znači čudo.

8. Amari

Snažno, a opet ženstveno ime koje nije često i baš zbog toga posebno. Može se izgovarati na dva načina, zavisno o tome je li naglasak na početnom slovu a ili na zadnjem i. U oba slučaja zvuči jako lepo. Značenje je imena čudo božje.

9. Loreto

Talijansko ime koje znači blagoslov ili čudo, a koristi se još od 16. veka..

10. Karishma

Ovo čudesno ime podseća na reč harizma, a zapravo je reč o indijskom ženskom imenu koje znači čudo.

Izvor: zadovoljna.hr

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top