Nauka istražuje: Da li su zaista deca jedinci narcisoidniji od ostalih mališana

pixabay.com

Kuća i porodica

Nauka istražuje: Da li su zaista deca jedinci narcisoidniji od ostalih mališana

Mnogo puta smo se susreli sa teorijama koje govore da su deca bez braće i sestara razmažena i sebična. Naučnici iz Nemačke rešili su da naprave istraživanje i pokažu da li je to zaista tačno.

Deca koja nemaju braću i sestre imaju drugačije osobine ličnosti od one dece koja su odrasla s braćom i sestrama, pokazala je najnovija nemačka studija.

Odrastanje bez braće i sestara ima i prednosti i nedostataka. Jedna od prednosti je povećana interakcija s odraslima, što može povoljno delovati na razvoj deteta.

S druge strane, poznato je da deca jedinci imaju posebne privilegije u porodici, oni su jedini primatelji roditeljske zaštite, brige, pažnje, pa i materijalne podrške.

Mada deca jedinci imaju povećanu tendenciju da budu razmažena, egocentrična i pomalo puna sebe, rezultati novog istraživanja ipak su pokazali da to nije tako. Kao i mnogi stereotipi, i ova ideja se često izvlači iz odabranih susreta, a do sada nije ni dokazana ni opovrgnuta.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, nemački istraživači veruju da su konačno pronašli odgovor na pitanje da li su narcisoidna deca koja nemaju braću i sestre.

Za početak, analizirali su upitnike više od 500 ljudi kako bi naučili više o stereotipu s kojim se susreću deca jedinci. Tim je otkrio da deca jedinci u porodici ipak nisu više narcisoidna od dece koja imaju braću i sestre.

Narcizam nije pozitivna osobina, a projektovati njegove implikacije na nekoga samo zato što je jedino dete može biti štetno i nepravedno.

Izvor: klix.ba

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top