MAJČINI DODIRI, ZAGRLJAJI I POLJUPCI JAČAJU BEBIN IMUNITET

pixabay.com

Kuća i porodica

MAJČINI DODIRI, ZAGRLJAJI I POLJUPCI JAČAJU BEBIN IMUNITET

Majčini dodiri i poljupci pomažu bebama da lakše dišu. Bebe su smirenije i brže dobijaju na težini, a tako se jača i njihov imunitet

Istraživanja su pokazala da majke ljubljenjem svojih beba prenose određene bakterije koje jačaju imunitet i štite bebu od prehlada i bolesti uha.

Takođe, majčin dodir ubrzava ozdravljenje kod novorođenčeta. Ove činjenice otkrivene su u bolnici za prevremeno rođene bebe u Montrealu. Istraživanje je obuhvatilo 61 bebu, a istraživači su merili puls, disanje, nivo kiseonika i izraze lica na bebama.

Rezultati su pokazali da su se deca koja su bila izložena majčinim zagrljajima i poljupcima oporavljala mnogo brže nego deca koja su bila odvojena od svojih majki.

Porođaj – prvi susret sa svetom bakterija

Ključno vreme stanja našeg mikrobioma događa se tokom porođaja. Priprema za temelj bakterijskog ekosistema kod bebe započinje u majčinoj utrobi tokom trudnoće. Nova istraživanja navode mogućnost da mali broj bakterijskih zajednica živi u posteljici, te da je moguće da bakterijske kolonije postoje i u materici. Ali najvažniji trenutak sejanja događa se pri porođaju. U nedeljama i danima koji prethode porođaju, ključne bakterije skupljaju se u majčinoj vagini i dojkama. Zatim, tokom trudova i porođaja, poseban koktel bakterija prenosi se s majke na dete u porođajnom kanalu. Kako beba kreće prema izlazu, kroz porođajni kanal, prima majčine bakterije iz vagine. Beba je prekrivena bakterijama, okupana je u njima, guta bakterije. I to je bebin prvi susret sa svetom bakterija, svetom u kojem svi mi živimo. To je temeljni mikrobiom za tu bebu.

Izvor: Klokanica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top