SVETI LUKA KAŽNJAVA: Ne izigravajte sveca to nije dobro

Printscreen

Kuća i porodica

SVETI LUKA KAŽNJAVA: Ne izigravajte sveca to nije dobro

Koliko samo sujeverja ima u našem narodu. Ponekad se toliko zaboravimo, da našim običajima odemo toliko daleko, da to nema veze sa Hristom i hrišćanstvom.

Danas je sveti Luka, hajde toga da se držimo. Hajde da se molimo svetitelju koji je naslikao Trojeručicu. Nije bitno ko će vam sutra ući u kuću, ko će vam sutra ispuniti želju, a ko ne.

Nije dan za ispunjavanje želja zato što je Sveti Luka. Budite oprezni sa tim stvarima.

Nemojte ismevati tako velikog svetitelja.

Praznik Svetog Luke u narodu je poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata.

Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Svetog Luku kao svog zaštitnika slave i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Luka se rodio u Antiohiji Sirijskoj od roditelja pagana, a hrišćanstvo je primio rano, oko 40 godine nove ere. Bio je lekar i pratilac Svetog Pavla, koji ga je sreo u Troadi na svom drugom misionarskom putovanju.

Sveti Luka je helenistički obrazovan, a Pavle ga zove “ljubljeni lekar”, dok stručnjaci za Bibliju u njegovim izveštajima otkrivaju smisao za veću medicinsku tačnost.

beogradskiportal.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top