BUNDEVA – KRALJICA JESENI I ZDRAVLJA

pixabay.com

Lepota i zdravlje

BUNDEVA – KRALJICA JESENI I ZDRAVLJA

Jesen teško možemo da zamislimo bez toplog doma, šolje čaja i ukusne hrane. Sa dolaskom hladnih dana važno je pojačati unos vitamina kako bismo ojačali imunitet. Najbolji način za to je da uvrstimo u ishranu što više voća i povrća. Jesen nam nudi mnogo zdravih plodova, a bundeva se smatra jednim od najzdravijih.

“Kraljica jeseni”, “vojvođanska banana” ili “ludaja” kako mnogi zovu bundevu, davno je stigla u naše krajeve, gajila se kao međuusev kukuruza, bila je donedavno zaboravljena, ali su njene blagodeti po ljudsko zdravlje doprinele da se vrati na ljudsku trpezu u različitim oblicima. Od bundeve se mogu pripremati razna slatka i slana jela, a da li ima išta lepše od mirisa pečene bundeve koji se širi iz kuhinje? Bundeve se osim u ishrani, mogu koristiti i za dekoraciju, posebno je popularna dekoracija bundevama za Noć veštica, a sa dolaskom oktobra bundeve postaju i glavni dekor blogerkama za savršenu jesenju fotografiju.

Narandžasta boja bundeve ukazuje na bogatstvo provitamina A koji uz vitamine B1, B2, B3 i B6 doprinose našem zdravlju. Bogata je i kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem. Bilo da se koristi sveža, pečena ili kuvana, njena lekovita svojstva se ne umanjuju. Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje kod funkcije mokraćne bešike i pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva. Seme bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno treba da ga jedu i muškarci sa bolesnom prostatom. Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Pored navedenih, bundeva blagotvorno deluje i na mnoge druge bolesti.

Svežu bundevu već možemo pronaći na pijacama, pa je pravo vreme da vam predložimo ideje za pripremu jela od nje. Idealna je za čorbe, pite, potaže, poslastice, a najjednostavniji način da je pripremite jeste da je isečete na komade i ispečete u rerni.

Pire od bundeve

Za pire od bundeve vam je porebno 800 grama bundeve, 1 krompir srednje veličine, jedna glavica crnog luka, kašika ulja ili putera i po ukusu, dodajte so, biber i vegetu. Najpre očistite bundevu od semenki. Potom je oljuštite, iseckajte na kockice i zajedno sa krompirom staviti u hladnu vodu i kuvajte dok ne omekša. Kada je povrće skuvano, procedite ga i ispasirajte sa malo vode u kojoj se kuvalo. Dok se bundeva kuva, glavicu crnog luka iseckajte sitno i propržite na ulju. Potom u luk dodajte ispasiranu bundevu i krompir, promešajte i krčkajte 2 minuta. Ukrasite po želji peršunom ili brokolijem.

Pljeskavice od bundeve

Potrebni sastojci: 400 grama bundeve, 400 grama krompira, jedno jaje, 150 grama brašna, 20 grama skroba, so, biber, muskantni oraščić, 75 grama semenki bundeve, 2 kašike putera, 2 kašike ulja.

Krompir i bundevu očistite i grubo izrendajte. Pomešajte sa jajetom, brašnom i skrobom, pa dodajte so, biber i narendani muskatni oraščić. U šerpi ugrejte puter i ulje i kašikom vadite pljeskavice, pa ih spuštajte u vruću masnoću. Blago ih pritisnite kašikom da se spljeskaju. Trebalo bi da dobijete približno osam pljeskavica od ove količine krompira i bundeve. Pljeskavice zapecite sa obe strane, pa izvadite na salvetu da se ocede. U tiganju sa neprijanjajućom podlogom, bez ulja propržite semenke bundeve. Stavite ih na tanjir da se ohlade. Služite uz pljeskavice.

Potaž od bundeve

Potrebno je: 400 grama bundeve, 3 šargarepe srednje veličine, 3 krupnija krompira, so i biber.

Priprema: očistite bundevu od kore i semenki, pa je isecite na kocke. Šargarepe samo dobro operite i isecite na manje komade. Krompir ogulite i, takođe isecite na kockice. Stavite u šerpu, nalijte vodom i stavite na ringlu da voda provri. Kad voda provri, izvadite bundevu, šargarepu i krompir i stavite u blender i izmiksujte. Kad je gotovo, sipajte u vodu u kojoj je kuvano, začinite i pustite još jednom da provri. Ukoliko je potrebno, dosipajte vodu. Neutralnu pavlaku ili peršun dodajte po želji.

Izvor: lavie.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top