Sandra Silađev: Da imam sina, ovako bih ga vaspitala!

Poznati

Sandra Silađev: Da imam sina, ovako bih ga vaspitala!

Glumica Sandra Silađev, ovih dana glasnije nego iko priča o pravima žena. Evo šta je tom prilikom izjavila za Stil

Koja je definicija prava žena, a koja su prava žena u Srbiji?

Prava žena su ljudska prava. Niko ne sme nikome da kaže: „Moraš to„, ili  „Ne smeš to, zato što imaš određenu boju kože, nacionalnost, seksualnost, zdravstveni problem ili polni organ“.

U nekim zemljama hapse žene zato što plešu, mnoge devojčice udaju maloletne, devojčicama se spaljuje klitoris, žene dobijaju otkaze jer ostaju trudne, ženama se ne dozvoljava da govore na očevoj sahrani, jer su žene i to mora brat, ženama se ne ostavlja imanje, žene koje ostaju kod kuće kao domaćice ne primaju od države platu itd. To sve nema veze sa borbom protiv muškaraca. To ima veze sa borbom sa sistemom i borbom za ličnu slobodu.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 26 žena od kojih je 20 iz malog grada ili sela. Nisu prijavile nasilje, jer u malim mestima žene se boje osude okoline, a mnoge nemaju poverenja u institucije i ćute i trpe.

Pošto ste obradili skoro sve tipove žena u svojim klipovima, kako izgleda tipična Srpkinja?

Ne volim tipologije, izbegavam da svrstavam ljude u nešto tipično. Mislim da to čak ni ne postoji. To je pravljenje stereotipa i predrasuda, a ja se trudim da ih izbegavam. Tipična Srpkinja može biti i baka koja pravi džem i majka koja vodi decu u školu i mlada doterana žena koja ide na posao itd.

Da imate sina, da li biste ga vaspitali po istim principima po kojima vaspitavate kćerku?

Da. Da bude čovek koji ne diskriminiše ljude na osnovu porekla, boje kože, nacionalnosti, religije, seksualne orijentacije, pola i roda, boje kože, zdravstvenog stanja itd. i da pošteno radi za svoju platu tako što neće nikoga oštetiti.

Da dođete u tu situaciju gde se Vaša kćerka suočava sa vršnjačkim nasiljem, kakav biste joj savet dali? Kako biste reagovali? Kome biste se prvo obratili?

Direktoru škole. Tražila bih razgovor sa roditeljima, advokatima i milicijom kao i centrima za socijalni rad.

Da bi žena održala mentalnu higijenu, šta mora da radi?

Da vodi računa o mentalnoj higijeni. Ne samo žena. Svi ljudi.

Izvor:

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top